10 October 2010

cara merebus pasta

pasta ada bermacam jenis dan bentuk. nama pun berbeza. antaranya spageti, fetuchini, makaroni, lasagna, bow pasta. cara nak merebus dan memasak pon bermacam-macam jenis. selalunya pasta direbus dahulu sebelum di masak dengan sos.

  • baca arahan di paket. ada 5, 7 dan 8 minit bergantung kepada jenama.
  • guna air yang banyak dan periuk yang besar saiznya dari pasta.
  • letak garam dalam 2-3 camca besar. ini petua dari jamie oliver. jadi apa-apa sos spageti yang bakal di buat nanti, tidak perlu garam yang banyak.
  • letakkan 1-2 camb. minyak zaitun dalam air rebusan yang mendidih untuk mengelakkan spageti melekat.
  • tidak perlu untuk basuh pasta di bawah air paip, cukup dengan toskan air di dalam penapis.
  • simpan sedikit air rebusan untuk digunakan semasa mengoreng pasta.
  • kalau boleh, beli spageti yang berjenama. dulu chun pernah beli yang murah dan bekasnya di dalam kotak saja. bila dibuka, semuanya dah patah-patah.
*chun tulis ni berdasarkan pengetahuan yang ada dan pengalaman yang sedikit cuma dalam memasak pasta. masih belajar dari kesilapan dan jika ada petua lain, silalah tegur. sama-sama kita belajar :)

2 comments:

ana ayesha said...

salam mai

simple tapi bagus info ni

cek chun said...

wasalam ana. harap2 info ni dapat bantu kawan2 :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...