28 January 2010

koteow goreng thai basil

malam ni meh mam koteow goreng plak. chun tambah daun selasih thai tuh - thai basil. saja nak bagi wangi sket. tingat masa mam thai basil chicken dekat GRAND CANYON. best je bau basil tuh. koteow ni chun rasa semua orang tau buat. kira ikot sedap tangan je nak boh apa. satu lagi peluang nak habiskan barang2 dalam fridge.

dalam koteow nih chun letak daging cincang ramli, sosej pizza ayamas, fresh shitakee mushroom, thai basil, fish ball bli kat pasar mlam dan sikit kailan. bak choy takde stok dah. terpaksa hentam kailan. janji masyuk :))


laksa siam

laksa ni dipekenalkan oleh k lah masa kat skul. dah banyak kali kami ambik order kat dia. memang banyak versi la laksa nih. hebat sunggoh. kena lak peberet kita. siang malam makan benda ni pon takde hal la. tak yah mam nasi dah :)

yang best nya kat ulam-ulaman atasan tu ler. ni baru sikit nih. masa mula k lah introdus tuh, ada

ulam

1. petai - hiris nipis2
2. tauge dan cili merah - jerokkan dengan cuka
3. thai basil
4. bawang besar - hiris halus
5. limau nipis
6. bunga kantan - hiris halus
7. cili padi - hiris halus
8. salad - potong halus
9. kacang panjang - potong halus
10. kacang botol - hiris halus gak

kira semua jenis ulam boleh masuk la dalam laksa nih. lagi banyak lagi meriah.

kuah laksa
2kg ikan saden
10 bawag besar
1 ibu jari kunyit hidup
lengkuas - ketuk
3 serai
segengam cili padi - nak pedas, tambah lagi
santan
3camb lada hitam
perasa
6 asam keping

1. blender cili, serai, bawang, kunyit.
2. rebus ikan dan blender.
3. masak bahan blender dengan ikan. masukkan asam keping.
4. biar merenih perlahan2 hingga hilang bau rempah.
5. masukkan perasa, santan, lada hitam.

makan2 @ my house

las sunday chun wat kenduri sket. pangey kawan2 makan laksa siam. las saturday, p pasar malam kat bayan lepas. lama tak jengok situ. yang bes nyer kalo nak bli ikan ngan sayoq la. banyak sunggoh yang meniaga. kalo nak murah sket, cari orang yang beniaga jenis bukak payong jer pastu bertenggek kat depan tong ikan.. kompem murah sebb dia tak pyah bli meja meniaga tuh..hehe

tempat yang chun suka beli sayoq plak kat pakcik lawak nih. naek lori besaq, segala
mak nenek sayoq ada. dari ulam ulaman sampai sayoq dari cuaca sejuk. mek indon ske la bli kat dia nih. sebb dok juai murah. pakcik ni pandai plak kira dalam bahasa cina. ntah betoi ke tak..hehe tapi yang penting murah dan orangnya peramah.

chun wat laksa siam ngan puding laici. dah 3x wat laksa siam. resepi ambik kat k lah, ustazah kat skolah. skrang dia dah pindah dan dalam pantang, melahirkan baby girl pertama after 3 boys..yeaaa :) kol seploh pagi chun dah kol dia. tanya camna nak wat laksa tuh. hehe lupa dah cara2 nya.

pagi tu jugak first time try wat cupcakes. resepi cedok dari mana ntah. lupa dah. sampai tatau nak agak masa nak isi dalam case. melimpah luah cupcakes ku.hehe.. yang ni je cantek elok sebab wat batch yang kedua. dah pandai agah dah :)

lepas asar baru acara bermula. ton n siti bawak puding jagong. sedap sunggoh. k ija plak bawa makaroni goreng dengan sup tulang. power sehh.. :) dekna plak bawak onde2 ngan kue kacang sedap n garing.. meriah rumah hari tuh. ngan budak2 dok bertempik sorak main dalam bilik. sonok sunggoh depa :))


semua siap leh tapau makanan. sekali skala mam ramai2 camni bes sunggoh. nanti kita p singgah umah cekna plak. merasa masakan yg dimasak dalam corningware langkawi..hahahaha


afaf bes jer mam cupcake. dia macam mak dia gak ler. suka benda manis2 :P sexy anak ostajah nih. tengok la sapa mak angkat dia..hehehe

20 January 2010

party time

sonoknya tengok cekna. pagi2 dah dapat munga from ceknot :) heboh staffroom. cikgu2 baru pakat dok ambik name card dari cina yg hantaq tuh. konon2 nanti time besday depa nak soh huby wat camtu gak la :))

cekchun dah biasa dah dengan scene nih. every year dok tengok dia dapat munga.. sampai x-boss pon jeles..hahahahaha..lucky woman dapat huby romantik camtuh :P







dok potong kek. sambey berangan nak jadi dato ct gak tuh..hehehehe..sebb de choc strawbery.












jom pakat mam ramai2.. bak kata Nan, makanan tu tak penting, yang penting kawan2 yang meraikan kita tuh.. kalo ada kek hebat pon, kawan2 takda, sapa nak makan :) good point there.

maklumlah dia dah ngap 1 slice siap ngan strawbery lagik..hahahaha








so birthday girl dapat apa? ;)) hehehehe
tu beg bonia n munga besaq dari huby tersayang.. pasni jenoh la hg kena wat gulai pala ikan hari2 cekna oiiii.. balas jasa balik...hahaha

dia jugak dapat jewelery box CR dari k ija. hehehe.. n kek n pud dari cekchun.. semua tu diberi dengan penoh ngan kasih sayang tuh.. lucky girl :)

19 January 2010

sambal goreng tempoyak nis :))


dok cet ngan nisa n juon, masing2 nak wat sambal greg.perhhh. ni first time chun dengaq pasai sambal camnih. depa kata sedap mam ngan nasi panas2. kena wat pedas2, boh ikan bilis garing2 plak. lagi masyuk..

cek chun pon try la smlam. kisar bawang merah- chun guna bawang besaq sama cili padi banyak2. bawang pon banyak kasi manis sket. pastu tumis sampai naik minyak, cili pon dah masak baru boh tempoyak. kacau la dalam 5 minit camtuh. kasi naek bau - bak kata sifu chun, cik nisa la :))

last skali letak la ikan blis yg telah digoreng garing tuh. kaco kejap jerk. nanti lembek plak ikan blis tuh. mam ngan nasi panas2.. masyuk woo. mam cam tu jek. tapi rupa mcm tak jadi pon :)) sambey wat ni, chun belek2 blog nis. hahahaha..awatla tempoyak aku tak jadi rupa cam tempoyak sifu pon..hahahaha... tapi apa yang pentinggggg... nasi habis 2 pinggan :)) catat sejarah wo. slalu mam nasi sepinggan jek :P

18 January 2010

choc cake cekna :)

happy birthday cekna :) nak bagi present, wet kurang ada. pastu dia dapat beg bonia plak dari ceknot..iskk mana kita mampu nak lawan tuh..hahahaha.. tak sabaq nak tengok k ija bagi hadiah apa kat hg nooo..hahaha

ni jer la yg cek chun mampu. dibuat dengan penoh kasih sayang nih. walaupon penat bersoping barang dapor tadi kejap hinggalah ke kejadian yang penoh ngan tanda tanya :)


sebab dok rajin belek blog2, chun cedok la sket mana2 deco yg cun tuh. nak wat butercream dah tak sempat la. penat sama. harap pueh ati lah
yer.

ni puding roti. yg sama dibuat seperti yang sudah2. cuma kali ni tak pakai serbok agar2. guna agar2 biasa saja. besok kita mam menda alah ni yer :)







sebab wat banyak, chun simpan sket. ni mam ngan strawberi coklat lebihan kek tadi. cam dato ct la plak.hahaha.. mana dato k aku nih :-"













17 January 2010

jeti lumut

lepas habis ghatering vf, semua pakat2 nak p pangkor plak. cik tini pon nak ikot gak. tapi ari tuh ahad ler. krismas plak tuh. mesti jem punya. chun dah p dlu, bila pikir2 balik baek tak yh p la. so chun bawak tini jalan2 ke lumut jek. dia nak bli souvenir tok famili dia.

masa kat pangkor tuh, memang banyak sunggoh keta n orang. tunggu parking punya la lama. las2 soh cik tini je p soping. tapi kot dah rezeki, 5min after tat, kete depan kuar dari paking :)

kami kat situ dah tengahari. tapi pewot masing2 dah kenyang sebab dah bekfes kat resort. cuaca memang la panas sunggoh. lepas habis soping baju2 n ikan kering, bilis n such, kami jumpa gerai betoi2
depan jeti.gerai no 1. kat situ ada juai nsi ayam, bihun sup, chendoi n rojak.

nsi ayam boleh la, bihun sup out trus. yang bes nyer chendoi pulut ni ler. 2 hengget kot. perhhh.. kena lak cuaca lit2..hehehe.. chun mintak kurang manis.. tetiba tingat cite chendoi tepen.. senyum sorang2 ;))

rojak ni pon bes. lama tak pekena rojak camni. selalu dok menyicah kat skul jek. cekna tukang bawak kuah rojak sedap. bli kat matang :) kena lak ngan pelam atau sengkuang.terangkat wo :))

fetucini with clam

chun memag ske lala kepah nih. kalo balik kg, mesti p simpang kuala, p bli kat market petang2 tuh. segala jenih mak nenek kepah ada. kekadang ada siput duri. selalu lala ni balik goreng pedas, halia atau masak ngan taucu.

tapi tak leh makan slalu sangat. bahaya wo. t kena gout. ape pon tak leh mam dah :))

hari tuh p sunshine, jumpa clam ni beso2 gak. sebb dah mam sorang, murah la harganya. dalam 3 hengget kot. pastu tu chun guna fetucini.

kepah- dalam 300gm
fetucini masak ikot arahan, simpan aiq rebusan sket.
2 bawang putih - hiris halus
cili merah - hilis halus panjang2 @ julienne (Julienne is a culinary knife cut in which the food item is cut into long thin strips. Common items to be julienned are carrots for carrots Julienne or celery
daun bawang - julienne :)

1. guna olive oil, tumis bawang putih. jangan sampai garing.
2. masukkan kepah, tutup periuk 3 minit.
3. masukkan perasa, pasta, cili n daun bawang. letak air rebusan pasta sedikit kalo kelihatan kering. njoy :)

p/s pic blur sebb guna camera phone jek. masa ni camera ilang p mana ntah :(

mee udang kola sepetang

macam bes ja tengok mee nih masa depa tunjuk kat majalah 3 tuh. punya la banyak udang nya. orang pon ramai dok makan. mesti bes nih. balik kampong je mesti juon sebok ajak p sana. dia ingat dekat ker. dah la semata mata nak p mam mee udang tu ja. iskkk.... iskkk.. iskkkk... adikku :P sebenaqnya kakak dia tatau jalan nak p sana pon :))

hari tu berkesempatan singgah sebb balik dari telok batik ngan su. owhh..kat tepen rupanya. hehehe.. sebab dah odw back, chun pon tak kisah la. at least leh gak try camna rasanya. su dah banyak kali g makan. memag peberet dia pon. tapi chun tak bapa minat sangat udang2 nih. mee ayu, mee mak long, mee mak ngah, tok ngah, tok su yang dekat ngan rumah pon tak p. ini kan plak yg jaoh2 nunn.

masa lalu jalan tu, banyak gak la kedai makan yg juai mee udang nih. ade yg cantek, ade yg tunggu nak reban ja. tapi su kata kedai yg masuk tv tu depan lagik. tapi i enjoy d scenery very much. suka sunggoh ngan pokok2 besaq tepi jalan. full of green everywhere :)


kat kedai tu memang ramai orang pon. kawasan bakau. lalat pon banyak!! sampai penoh lalat dok hurung kertas perangkap lalat tuh. dah kiok masing2 :))

adehhh.. tapi dah mai jaoh ni, try p laa. kami order mee spesel kot. yg udang banyak. sepinggan seploh hengget.

rasanya? hmmmm sebb tak baper minat udang, chun rasa biasa je. cam wat mee bandong. kuah ceroi. takda rasa manis udang pon. cik su makan ngan bes nyer. chun lak mam mee ngan udang je. kuah tinggai trus. tak bes pon nak irop kuah tuh. indah kabar dari rupa..

ada orang bagitau, mee ni dulu dia masak sket2. orang order, baru dia masak lam kuali tuh. sekarang sebb dah ramai p serbu, dia masak kuah banyak2, pastu bila ade order baru dia masukkan mee. hmmm patot ler. rasanya pasni dia masak sket2 la balik tuh. takde sapa dah nak p mam pastu..hahaha..

sian tengok orang beniaga macam nih. semua nak mudah ja. kualiti takmo jaga langsong. memang la orang ramai p kedai, tapi lepas tuh, bila orang dah makan, tak ke orang p citer kat kawan2 atau cite kat blog :P nanti orang pon dah takot nak singgah dah.

juon, tak sia2 la aku tak bawak hg mai sini :)) kalo tak, mo mulut mengomel sepanjang jalan. tak pasai2 ade orang kena tinggai tepi jalan nanti :))

12 January 2010

wantan noodle @ taman ton sardon

 feberet aku nih. dok mam kat Ciken rice shop tak masyuk pon. boleh la kalo nak ilangkan ketagihan tuh.
dok tengok kat ho chak tu macam bes jek.. slalu depa mam ngan char siew - a roast p**k. wantan ni kena ada wantan sup n sayo bak choy sket. yg nak bes nyer kena guna gravy yang bes ler. sos kicap tuh. bila gaul2 ngan mee, baru kick.
mee ni k ija dok pomot. ade kat medan selera taman tun sardon. pepagi untuk bekfes je dia juai. murah plak tuh. 2.++ ja. dia bagi sup wantan ngan wantan goreng. sedap wantan dia. cili tu macam ada belacan ja. memag nice la. kedai tu pon nampak bersih. tokey guna electric deep fryer buat goreng wantan n sejenis kulit soya macam kita makan yong tau foo. tapi kat sini tokey gunting halus2 wat mcm bawang goreng.

kedai dia paling hujung skali kat medan selera tuh. ada byk lagi tempat mam bes kat sana. antaranya sandwich, bihun sup, capati dan roti canai.

11 January 2010

laksa owhh laksa

faberet aku LAKSA
meh aku nak story sket...

kat penang ni femes ngan laksa asam.. laksa nya licin jek..bleh wat cam maggi slurp tuh.. kuah jek kurang ikan sebb caiq roi (kata org utara) kat pasar malam glugor every wednesday ada,1 lagi kat tepi jalan gertak sanggul, telok kumbar.. nak parking pun susah.. yg ni kena tapau jer..

yg best tuh kat laksa licin tu ler.. pastuh kuah laksa memag harum serbak mewangi.ada byk asam jawa dlm tuh..kena ngan otak udang sket..perhh... julinggg mato tapi aku dok tengok, laksa yg cina wat tuh gak yg nampak sedapnyer.. biasak lah..yg terlarang tuh kan godaan..

kat kedah lak laksa teluk kechai. jln nak p kuala kedah. kuah pun caiq roi, walhal tepi laut je..ikan berlambak.. nak makan kena boh sambal nyioq.. maka kuah akan kembali pekat n power.. hidangan sampingan laksa semestinya sate...

laksa kedah plak kuah pekat sey... . ikan maha banyak... aduh..meleleh aiq liuq aku..nak best kena wat sendiri.. so far bila dok makan kat umah org kan.. memag akan rasa lain2.. padahal resepi cuma guna isi ikan, cabai kering, bawang, asam keping, daun laksa tuh (lupa nama) n bunga kantan.
masakan paling simple dalam duniya after maggi..(pada pendapat aku la)

kat umah aku ader gerai jual laksa best.. yg uniknya bila makan dia boh sate n kuah kacang sekalik.. pelik tapi bener belaker. dalam pinggan laksa tuh siap ada sate n kuahnyer.. tapi bila pikir balik la.. memang mcam tuh pun dalam pewot kita kan.. semua dah bercampo adok skali dah..
gerai tuh depan kilang elektronic APS, batu 4, tandop. a.s..

last place kat kg perlis, balik pulau.. juai laksa kedah gak.. buka 3.30-7pm jer .. sampai masuk JJCM n Warung Kitaler.. self servis.. aku dok p tempat tuh dari umah biasa sampai jadi bangalo la skrang nih.. workers siap ader punch card..tak tahan tul tapi skrang ni sedey sket la. laksa dah mcam haper2 jerk. bawak geng dari kl, masing2 komplen tak sedap mcm dulu.

p/s pic segala mcm laksa akan diapdet kendian. tak penah tepikir pon nak ambik pic. tak dan woo. laksa too tempting :))

09 January 2010

TGIF, penang

cik tini datang melapangkan fikiran kat penang nih. adala 3-4 ari dia kat sini. merata chun bawak dia. masa dok jalan2 kat QB tu, nampak TGIF. trus dia ajak masok. nak blanja katanya :)

orang tak baper ramai. mungkin kami datang on weekday. selalu wekend je orang ramai kat sini. mula tu tanya dulu kat manager tuh. ur food ni halal ker? hehe.. dia cakap daging memang ada certified halal, pastu ade certain food ada liquor. kalo islamic datang makan, dorang memang tak bagi food yg ada liquor.

masa kami datang ni, ada promotion 29.90 kot for starter n main course. certain food jerk. tak banyak choice pon yg promotion tuh. kami order starter fried mac n cheese yg bentuk square tuh. 1 lgi order filet ayam berempah. nama chun dah lupa la.

main course plak ambik pasta marinara tapi yang ni dorang lepak paprika. tini ambik chessy chicken. sizling lagik. tapi malangnyer semua benda tak bes, except d pasta. sebab ni kot depa wat promotion. ayam tu tersangatla keras nyer. filet ayam pon sama. mac n cheese dah sejuk kejong. chun order mashed potato. kurang bes. Chilis nyer lagi mashok. las2 kami share pasta :))
semua yg len wat tapau jerk. tengok pic macam menarik jer food2 nih yerk.. usah terpedaya.

tapi drink tu memag bes la. kami ambik chilers strawbery n pineapple. sedap :)

ada kawan bagitau yg promotion tu memang tak besh pon. kena ambik main course yg harga takde diskaun tuh. hehehe.macam2.. pasni babai la TGIF. pakai tak p dahh :))
















angel hair olio

cik shery datang umah. nak ambik puding, pastu ajak kuaq makan. malas la plak. penat tak habih lagik. so masak je la per2 yang ade kat dapor tuh.

yang ni jer termampu. dia nak mam pasta carbonara. tapi bahan plak tadak. sian dier :)
takpa la sher. nanti ko wat ehh pasta krim tu. turn aku plak p mam kat umah hang :))

2 ekor sotong- potong bulat2
3 sosej- hiris nipis
1 capsicum - hiris panjang2
1 leek - hiris nipis2 gak
5 cili kering - potong pendek2
2 bawang putih - hiris
salt, pepper, serbok bilis
1/2 bungkus angel hair pasta - masak seperti arahan dekat beg plastik tuh.

1. goreng cili kering, sosej pastu angkat.
2. goreng sotong sampai masak. angkat
3. tumis bawang putih, jangan sampai kuning. masukkan bahan 1 dan 2 serta sayor2.
4. masukkan perasa dan pasta. kalo kering sangat masukkan sedikit air rebusan pasta tadi. goreng sekejap jer. enjoy :)

potato al segan

dok belek fridge nak masak aper la nih. perot dah keroncong. tengok ada kentang australia. jawoh wo p bli benda alah nih :)) chun basoh jer, tak payah buang kulit pastu rebus sampai empok.

goreng dulu sosej ayam ramli nih, pastu masukkan leek dan oregano. dah hampir masak baru masukkan kentang ngan air rebos ni sedikit. letak garam dan serbok bilis.

tengah sedap dok makan, ayeh datang ngan kawan dia dari a.staq. jaoh dak2 nih bermoto. semata2 nak setelkan bisnes t-shirt dorang. muda2 dah otak bisnes. baguih betoi dak2 nih.. las2 potato ni habeh kat dia jerk :) sedap gak benda nih wehh sambey mulot dia dok nguyah. takpa la..rezeki hang ayeh woii. nanti dah kaya jangan lupa kak chun :))

nasi ayam hainan @ ipoh

hari tu ape mood ntah. cik sher n cek chun p ronda2 ipoh. owhh.. sebb p bli door gift kat sayong, kola kangsar. memag takda plan pon nak p sana. dah elok2 habih membelek n membeli pasu2 berkenaan, cik sher datang mood nak drive p ipoh. lagipon baru tengahari, so manyak la time nak g ronda.



sampai ipoh jer kami ajak c put3 alana, dak vf dari ipoh juin kami. so start la perjalanan jalan2 cari mam kat sana. sampai kol kekawan la punya nak cari makan. heran c alana tgok kami.hahahaha tak kenyang2 ka depa nih..

lepas mam tengahari kat medan ape ntah, kami singgah plak kat nasi ayam hainan nih. lokasinyer dekat ngan roundabout nak masok town tuh. dah lupa la jalan aper. lama dah ngidam nak makan nih. dok tengok kat tv jerk. lagi satu nak rasa camna la tauge ipoh yg femes sebb disiram ngan aiq mineral batu kapo ipoh tuh.


pastu kak zu pesan order la tauhu telo, kat sana memag bes. boleh laa. nice gak. memag pengemar segala mak nenek tauhu pon. penah makan tauhu macam ni kat kulim. siap bersizling. sedap :)

nasi ayam tu ok gak. nak kata bes sangat pon tidak ler. rasanya nasi ayam hainan kat Chicken Rice Shop tu macam ni gak ler. cuma skrang kat CRS sup dah tak sedap langsong. apa kena ntah. tengok kedai tu pon dah tak baper ramai orang. dulu penoh sampai kena berator nak makan.

cili nasi ayam tu sedap la. tapi chun lebeh suka cili n ginger paste kat CRS.

08 January 2010

chilis, gurney plaza 2

lama dah depa ni dok dengaq pasai chilis yg agak bes la makanannyer.
last2 termakbul gak harapan dak2 nih nak makan kat sini.
semua pakat mai penang nak JJCM n soping2 sket.

ni my kazen, cik tailor n my sis, cik bead. dak2 2 org ni orang seni gak ler. sorang jahit baju, sorang lagi jahit manik. tapi baju kat kak chun slalu dapat lambat.ampess depa nih :-w
pantang org ajak mai umah kat penang, semua pakat2 terpa :))

masa ni rombongan cik kiah bawak 2 org anak ikan, so boleh la dapat kids meal secara percuma. syaratnyer 1 main course 1 kid meal. so kami ambik 2 main course. ni spageti bolognase n chicken burger. sadly tak bes pon. roti burger tu pon berderai jer keras. mentang2 la menda free. trok betoi. spageti plak tawaq ja. sapo pon tanak makan :(

main course kami ambik mushroom swiss burger. sebenaqnya dok tingat beger tuh kat burger king. memandangkan penang takde, makan kat sini lagi ok :) satu lagi main course beef tacos nih. nampak bes, tapi tak pon :)) sian budak2 nih.

pastu order mushrum sup, alahaiii pekat gila. tak sedap plak tuh..iskkk memang tak de rezki depa ni ler. slalu dok mam sedap jer. lagi satu sup yg bes broccoly cheese soup. tapi dah takde dalam menu dah. mahai sgt kot kos dia :P

las2 depa pakat balon burger kak chun.adehh.. pakat la mam sorang sket. yg ni memag power pon. makan burger ni dah 3x kot.slalu share je. portion besaq. pastu leh mintak nak masak daging tu cam steak la, ade medium, medium done n well done.

dah la cik bead yg blanja. sian plak tak berbaloi-baloi pon. tu pon dia ada hati ajak makan kat chilis klcc plak :))

head chef




ni la d greatest tukang masak of all.. mak aku :)) ni aksi masa bulan posa lepas. dok wat murtabak kat kami semua. masing2 pulun murtabak tu tak ingat :)) keje mak aku bulan posa ari tuh wat katering untok makan2 sahor kat masjid. kol 12 dia dah stat masak sorang2. asistant chef ade 2 org. tukang basuh ayam ikan, potong sayoq smua. head chef masak jer. 3am hidangan semua dah siap tok packing masok dalam lori..ahaks .. lori abah den ler :))

pastu depa semua p hidang kat masjid. pas suboh baru sampai umah. sonok dengaq org2 dok puji dia masak. awat la tak puji. udang galah import dari kerpan. sahor pon ade menu ikan bakaq. ikan siakap depa dok mengai pon ade. wat sweet n sour. tok imam siap order ikan siakap bantot spesel tok family dier. sampai ari raya pertama pon mak aku ambik order lagi..arhhhhhh.. hangit den. nak wat camner, dah dia suka camtuh.

07 January 2010

kek tulis pertama :)



ni cobaan pertama chun untok tulih kat atas kek tuh. slalu juai kek coklat juz siram ngan choc ganache jerk. sekarang dok pikir nak wat cupcake nih.. n main2 ngan buttercream. kelas deco dah p. bila nak prektik ni cek chun? :P

nampak sangat kan very amatur punya kek. tapi dibuat dengan penoh kasih sayang tuh :))

puding yang dah jadi :P



jeng jeng jeng... chun kasi masak balik puding lembek tuh, pastu tambah apa yang patot n nilah hasilnyer :) nama pon masak2. kita yang wat dia, ni lah orang kata 'coba dan salah'.

mula2 tu guna agar2 biasa jer, masak ngan aiq dan tambah susu pekat. bila dah mendidih, chun masokkan trus puding lembek tuh. bancoh serbok koko ngan air panas dan sedikit adunan puding, kendian lorekkan atas puding.

05 January 2010

cucoq bilis pangmeron


dah baper hari tak mam nasi. konon nak diet.hehehe. makan roti ngan semekut kering ja. bes gak cecah ngan kopi. las2 dekat nak magrib baru rasa nak lapaq, nak masak nasi malas, so try wat cucoq bilis la. lama tak wat. lagipon baru jer bli bilis pangkor :)

kali ni chun guna semua stok vege dalam fridge :))
ade letak kimcan, carrot, zucini, onion n bell pepper. potong dadu semua sayor tuh masuk je dalam tepong, bilis sket, telor 1 bj, garam dan serbok ikan bilis.

mak ajaq dlu guna aiq panas sket. nti cucoq still lembot walaupon dah sejuk.

puding roti


first time buat masa p ghatering kat tlok batik. everyone loves it. tak sangka cubaan pertama menjadik. senang je nak wat. jumpa resepi ni kat blog mamafami. jus copy n paste jerk from her :)

• 4 keping roti putih
• 2 biji telor
• 1/2 cawan susu pekat manis
• 1 tin susu cair (170 ml)
• 8 gm serbuk agar-agar
• 1/2 cawan gula - boleh kurangkan kalu x suka manis sgt
• 2 sudu besar butter (cairkan)
• 3 1/2 cawan air
Cara Membuat:-
1. Dalam periuk, didihkan air, serbuk agar-agar dan gula hingga larut. Tutup
api.
2. Sementara itu, blend roti, telor, susu pekat manis dan susu cair.
3. Masukkan adunan ke dalam periuk agar-agar tadi. Kacau sebati.
4. Masukkan butter dan kacau sampai agak-agak pekat.
5. Tuangkan ke dalam acuan pilihan. Letakkan pewarna dan lorekkan.
6. Sejukkan dalam fridge.

cobaan pertama tak sempat nak ambik pic :(( cobaan kedua nih alahaiii..ampes plak jadinyer. lembek semacam jerk. chun gune serbuk agar2 brand baru kat market. tak penah tengok pon sebelom nih. normally i use SWALLOW. tapi tadi kat sunshine dah habeh stok. takperla. trial n error. pasni jgn harap le nak gune brand tu dah :-w.

harap cik umaiyah n maya leh try n jadi lah yer..senang je nihh :))

01 January 2010

sandwich tuna




minggu ni memang kena perabeh stok vege from cameron. tu la. suka sangat beli sampai tak ingat duniya. geram la tengok vege2 tu semua. iskkk dah la cantek, fresh, beso2 lak tuh.. pilih sampai tak ingat ler. dah la 6-8 bungkos seploh hengget ja :))

dinner malam ni kita mam sandwich jer. campor ngan vege2 dari cameron tuh.

1 tin tuna mayonis
setengah timun zuchini
setengah capcicum merah
1 onion
lada hitam

semua vege dipotong dadu. campor jer ngan tuna.
letak pepper. njoy :)

scramble egg with shitake mushroom

shitake ni bli kat cameron.dah seminggu dalam fridge. mujoq tak rosak. gara-gara kena p telok batik for vf ghatering :)) 4 hari bertapa kat sana. jumpa kawan2 baru semuanya. havoc n happening belaka.

ari ni baru nak start selongkaq peti ais tuh. mujuq byk tak rosak. sebab dah siap basuh n simpan semua vege dalam tapawe. ni petua saya dapat dari kawan kat skul. memag tahan especially for green vege :)

so untok bekfes cum lunch :P saya goreng menda alah nih.

5 shitake mushroom - memag beso shitake cameron nih, pastu kurang bau yg kurang enak tuh. bes :)
1 onion
2 eggs
salt pepper
knorr seasoning

1. hiris shitake, onion.
2. goreng shitake sampai layu, then add onion..
3. add all d seasoning. last break d eggs, kacau sket2 jer.

selamat tahun baru

lama tak jengok blog. apa kena ntah. nak kata malas, semua pic ade, ari2 kena masak untuk dimakan..hehe. banyak agenda kot sebenarnyer.. mungkin la :P

azam tahun nih. nak update blog sekerap mungkin. tengok la macam mana..haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...