17 October 2011

begedil kentang

bergedil untuk dingap bersama soto masa open house itu hari. sebab tuan rumah jenis suka mudah saja, dalamnya tiada ayam atau daging. semata-mata kentang, bawang goreng dan daun sup.

beli kentang sekilo, kupas dan rebus hingga empuk. kemudian aku lenyek sampai halus mulus dan campurkan dengan setengah cawan bawang goreng dan sedikit daun sup yang telah dihiris halus. masukkan serbuk Knor Pasti Sedap, serbuk lada hitam dan gaul rata. serbuk Knor dah masin, so no need any salt. bulat-bulat kan sebesar yang korang suka.

dah siap, aku simpan dulu dalam peti sejuk sebab nak guna besok harinya. menjimatkan masa buat cara gini. takda la nak kena bangun awal nak siapkan semua benda. tau jer la kalau buat soto tu. kena buat kuah sup, begedil, sambal kicap. goreng suhun dan tauhu lagi.

the next day, pecahkan 2 biji telur dan kacau sekejap. celup kentang dan goreng hingga masak.


09 October 2011

nasi ayam claypot


kat rumah aku, kalau cakap nak pi tesco, dalam kepala masing-masing mesti nak makan yee mee yang panas berasap, kuah hitam yang ada ayam dan sikit cendawan tu. makcik aku sampai jatuh cinta kat mee ni. siap boleh identify which place yang jual sizzling mee sedap. kalau kat alor staq ni, katanya di Pacific jalan teluk wanjah tu paling happening. kalah sizzling yang jual kat  tesco.


aku pulak sizzling mee tu kira child play ahh. aku paling minat nasi ayam claypot. tambah ikan tenggiri masam tu. gaul rata-rata sampai ke kerak claypot tu dan ngap dengan tertib. panas woii.. mana boleh makan dengan lahap.


10 tahun lepas aku pernah masak nasi claypot ni guna perencah maggi. sekarang maggi dah discontinue dah perencah tu. tu lah korang. naper tak sokong beli weh. kan dah rugi. masa tu penuh periuk nasi kami lanyak. kena lak duk bersila ramai-ramai kat rumah sewa seksyen 7 tu. memang happening gilabas.

nasi ayam calypot ni aku masak in honour of the perencah maggi yang banyak berjasa pada aku dan geng pada suatu masa dulu. lol.

bahan-bahan

  • sebelah paha ayam, potong 3
  • 5 keping cendawan shitake kering, rendam dan hiris nipis 
  • 2 ulas bawang besar, hiris nipis 
  • 2 ulas bawang putih, hiris nipis
  • 2cm halia, julienne 
  • 4 cili padi, ketuk
  • 2camb sos tiram
  • 3camb kicap, guna brand kipas udang yang manis tu
  • garam dan lada hitam secukup rasa
  • sedikit knor pasti sedap
  • 2 camb minyak masak
  • 2 cawan air 
  • 2 cawan beras
  1. panaskan minyak, tumis bawang dan halia hingga garing. 
  2. masukkan ayam dan cendawan, goreng hingga kering air ayam.
  3. masukkan cili padi dan air. biarkan mendidih hingga ayam hampir masak. 
  4. letak kicap, sos tiram dan semua bahan lain, biarkan 5 minit dan tutup api.
  5. basuh beras dan toskan air. masukkan beras dalam periuk nasi elektrik.
  6. masukkan bahan yang digoreng tadi, dan air yang secukupnya untuk memasak nasi.
  7. masak nasi seperti biasa.
  8. nasi ni sedap dimakan dengan sambal kicap. 




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...