11 April 2010

ayam panggang tok milah

haaa... ni la ayam femes my parent juai kat pasaq ramadan tiap2 tahun. panggang sekor2. ni sebb anak dia dah teringin nak makan, maka dia pon buat la bumbu rencah tu semua. banyak gak dapat. dah memang mak chun jenih tak leh wat sikit2.. :)

rempah tu chun simpan bekukan dalam fridge. nak makan baru ambik n perap ngan ayam semalaman. besoknya bakaq dalam oven dalam 30 minit api atas bawah.

nak bagi exact resepi pon tak bleh..sebb mak pon bagi kat chun resepi jenis agak2 jer. sekali dia masak ada la dalam 80 ekor ayam. n rempah2 ni saja ada dekat 1 besen besar bila dah siap. tis year tatau la dia nak wat lagi ke tak ayam panggang nih. umor dah meningkat, asyik saket jer. dok umah jer la yer mak yer :)

ada la beberapa kawan yg dah rasa ayam n nasi merah mak. bila time ramadan jer, semua pakat tanya. .ari ni berniaga tak..hehehe.. adoiyai.. anak dia kat pulau nih.. mak lak niaga ngan abah n adik2 kat kepala batas. ari2 sempena ramadan. kalo rajin, jengok2 la sama. keje chun bungkuih ayam tu jer. abah tukang potong.

ntah mana letak dah gambaq2 tu semua. nostalgia sungguh. penat tu biasa la. kematu kaki tangan. bayangkan pagi buta dah kena bangun tolong. menu nasi tomato, nasi ayam, daging masak kicap, ayam masak merah, acar timun. kejer orang laki ikat kuah2 nsi ayam - sup, sos cili, sos kicap dalam plastik kecil. pastu nak cuci ayam lagik. tapi mak dah upah kawan2 dia sama, kalo tak, pengsan!!!

antara benda yg ada dalam ni
bawang besar
serai
halia
kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
jintan manis/putih
gula batu
kunyit


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...