mee peberet chun nih. mula2 makan kat sushi king. tapi rasa dia tak brapa sangat. sebb sos dia manis la. walaupun chun order fried udon. mungkin tekak orang kampong kot. payah ler ..hehe
ni try2 wat sendri plak. buboh cendawan shitake banyak2.. adehh.bes nyer. rasanya cendawan lagi banyak dari mee tuh.
udon ni mahai sket. ni chun guna 200gm rm2.beli kat jusco. boleh makan untuk 2 orang nih, kalo tekak kecik la.. chun makan nih 2 kali round. d nex day, panaskan aja pastu tambah lagi cendawan.. besss... selalu beli yg ada 3 bungkus sekali tu in 1 pek. yang tu harga dia rm5.
sos mengoreng ni terpulang kepada selera masing2 la. nak pedas letak cili kering. yg ni chun guna hirisan cili padi je.
1 baw putih - hiris
1 baw besar - hiris
4 cili padi - hiris halus
sedikit halia - juliene
5 ketul fishball
banyak2 fresh shitake mushroom :) - hiris nipis
2 bak choy
sedikit daun bawang - hiris sepanjang 2cm
1. tumis bawang putih n besar n halia. masukkan cili padi. kemudian fishball.
2. masukkan sos tiram, sedikit kicap, kuib ikan bilis/ayam, garam, pepper.
3. masukan sayur n mee udon. kalo kering, masukkan sikit air. kaco hingga masak.
No comments:
Post a Comment