30 December 2011

nasi goreng ketam kuala juru



Kuala Juru di pulau pinang ni dah memang terkenal dengan makanan lautnya.  Antara yang popular mee ketam dan mee udang. Aku rasa faktor utama popular ialah harganya yang murah.

Nak ke sana cukup mudah. Dari lebuhraya, ambil exit Juru, jumpa simpang, ambik kiri, bersebelahan Mcdonald. Jalan terus, jumpa simpang 3, belok kanan. Dah jumpa kawasan kampung. Teruskan perjalanan sampai ke simpang 3. Kedai ni berdekatan simpang.


Selain mee ketam, ada juga restoran gulai ikan sembilang. Follow jer signboard. Jika terus ke kanan, ada beberapa gerai lagi hinggalah sampai ke jeti kuala juru. Ada gerai yang hanya menjual mee ketam, mee udang dan nasi goreng ketam sahaja. Restoran ni ada juga ikan dan kerang bakar, no sotong goreng tepung. Cuma boleh masak kicap, masak pedas dan sotong kunyit.

Nasi goreng ketam RM12, nasi goreng udang RM10 dan sotong masak pedas RM10.  Sotong tu mintak untuk seorang makan, tapi yang datang macam  untuk tiga orang. Order nasi kosong 1 pinggan, teh ais, air suam dan air ais.

Macam dikata tadi la. Murah. Tengok la udang tu, gedabak jugak kan? Rasa biasa-biasa saja. Nasi goreng ni kureng sangat. Tak terasa gorengnya. Better ambik nasi kosong. Baru puas makan. Bil untuk tiga orang ni RM33.

Aku kasi 3* out of 5.

Published with Blogger-droid v2.0.2

29 December 2011

lasagna paling mahal? nèeeeehhhh

I never pay a lot for my food. For what? Kepuasan? Kenikmatan? If i try harder, maybe i can find a cheaper but tastier food somewhere else.


There were prawn, roasted chicken black pepper, sotong kam pao, minestrone soup.. to name a few. We paid rm50 each for the food and the venue.


For that kind of charges, they served us tasteless squids, roasted ka goreng ayam ni, bland soup, udang busuk, yeap.. busuk dan lembik baik punya. Yang boleh dimakan dengan kenyang cuma lasagna dan salad.


Kecewa sungguh. Datang dari jauh, dari awal sudah terjongok di hotel, tunaikan tanggungjawab, bersiap-siap and ready to go. Nak fun tapi rasa macam kena troll dengan food. Padan muka. Not that im not bersyukur, sepatutnya servis kena setaraf la dengan gah nya nama hotel. Its rm50 for god sake. Times 70. Tak ke dah balik modal tu.


Naza talya, you....you.... urrrgghhhhhh!!!!!!!!




Published with Blogger-droid v2.0.2

20 November 2011

Dolce Gusto

4 weeks kau.. cukup sebulan tu tak berhapdet.
kalau nak aku cerita pun, mau makan 3 hari 3 malam punya.
jadi baiklah aku teruskan dengan cerita yang bikin perasaan aku bergelodak lately nih.

sejak keluar kat tv, memang tak keruan dibuatnya.
terus aku google. perhh.. siap ada 'how it operate'.
maka habislah satu website tu aku selongkar.
klik satu-satu setiap perisa.
sampai ke FAQ pun aku bukak.
first time aku rasa dalam sejarah hidup.
baca FAQ tu.



nah ambik kau. mesin tu saja sebijik rm650. campur dengan capsule lagi ntah berapa hengget la.
kau nak minum kopi ala-ala Starbuck, maka terpaksala membayar harga Starbuck jugak.
tapi ni paling affordable antara mesin kopi yang lain di pasaran.
nak tau lebih lanjut, moh klik sini.

mesin kopi tu rupanya sungguh la urban. sungguh molek dengan gaya kitchen yang masih berada dalam minda aku nih. letak pulak sebelah kitchen aide merah.. perhhhh

ok, back to reality, for the mean time, aku enjoy kopi tumbuk beli kat Baling jer.

17 October 2011

begedil kentang

bergedil untuk dingap bersama soto masa open house itu hari. sebab tuan rumah jenis suka mudah saja, dalamnya tiada ayam atau daging. semata-mata kentang, bawang goreng dan daun sup.

beli kentang sekilo, kupas dan rebus hingga empuk. kemudian aku lenyek sampai halus mulus dan campurkan dengan setengah cawan bawang goreng dan sedikit daun sup yang telah dihiris halus. masukkan serbuk Knor Pasti Sedap, serbuk lada hitam dan gaul rata. serbuk Knor dah masin, so no need any salt. bulat-bulat kan sebesar yang korang suka.

dah siap, aku simpan dulu dalam peti sejuk sebab nak guna besok harinya. menjimatkan masa buat cara gini. takda la nak kena bangun awal nak siapkan semua benda. tau jer la kalau buat soto tu. kena buat kuah sup, begedil, sambal kicap. goreng suhun dan tauhu lagi.

the next day, pecahkan 2 biji telur dan kacau sekejap. celup kentang dan goreng hingga masak.


09 October 2011

nasi ayam claypot


kat rumah aku, kalau cakap nak pi tesco, dalam kepala masing-masing mesti nak makan yee mee yang panas berasap, kuah hitam yang ada ayam dan sikit cendawan tu. makcik aku sampai jatuh cinta kat mee ni. siap boleh identify which place yang jual sizzling mee sedap. kalau kat alor staq ni, katanya di Pacific jalan teluk wanjah tu paling happening. kalah sizzling yang jual kat  tesco.


aku pulak sizzling mee tu kira child play ahh. aku paling minat nasi ayam claypot. tambah ikan tenggiri masam tu. gaul rata-rata sampai ke kerak claypot tu dan ngap dengan tertib. panas woii.. mana boleh makan dengan lahap.


10 tahun lepas aku pernah masak nasi claypot ni guna perencah maggi. sekarang maggi dah discontinue dah perencah tu. tu lah korang. naper tak sokong beli weh. kan dah rugi. masa tu penuh periuk nasi kami lanyak. kena lak duk bersila ramai-ramai kat rumah sewa seksyen 7 tu. memang happening gilabas.

nasi ayam calypot ni aku masak in honour of the perencah maggi yang banyak berjasa pada aku dan geng pada suatu masa dulu. lol.

bahan-bahan

  • sebelah paha ayam, potong 3
  • 5 keping cendawan shitake kering, rendam dan hiris nipis 
  • 2 ulas bawang besar, hiris nipis 
  • 2 ulas bawang putih, hiris nipis
  • 2cm halia, julienne 
  • 4 cili padi, ketuk
  • 2camb sos tiram
  • 3camb kicap, guna brand kipas udang yang manis tu
  • garam dan lada hitam secukup rasa
  • sedikit knor pasti sedap
  • 2 camb minyak masak
  • 2 cawan air 
  • 2 cawan beras
  1. panaskan minyak, tumis bawang dan halia hingga garing. 
  2. masukkan ayam dan cendawan, goreng hingga kering air ayam.
  3. masukkan cili padi dan air. biarkan mendidih hingga ayam hampir masak. 
  4. letak kicap, sos tiram dan semua bahan lain, biarkan 5 minit dan tutup api.
  5. basuh beras dan toskan air. masukkan beras dalam periuk nasi elektrik.
  6. masukkan bahan yang digoreng tadi, dan air yang secukupnya untuk memasak nasi.
  7. masak nasi seperti biasa.
  8. nasi ni sedap dimakan dengan sambal kicap. 




27 September 2011

baked oreo cheesecake

 khas untuk orang yang menyambut birthday pada bulan puasa lepas. dah terlanjur buat majlis berbuka, apa kata kita potong kek jugak. kali ni semua kawan terdekat membuat sumbangan demi menjayakan kek oreo ini.

bertuah cik fadzlyaton yang namanya susah nau aku nak ingat spellingnya. sampai kena padam balik icing kat atas plate tu dek tersilap eja. dek kerana kecil saja saiz keknya, maka licinla disantap dan di tapau sorang sepotong buat habuan bersahur.



kali ni cuma guna setengah dari resepi kak ummi. ni kali kedua aku bake oreo cheese cake ni. guna loyang saiz 8 dan dilapik dengan foil. oreo guna 2 bungkus. icing pulak guna whipping cream. memang sedap la menjilat.


resepi yang dikopipes dari blog ummi home sweet home. mintak halal ye kak ummi 

  • 30 keping oreo cookies (buang cream tengah) - kisar halus
  • 1/4 cawan butter - cairkan

Bahan Filling
  • 16 oz (2 cawan) cream cheese - chun guna 500gm.
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 1/2 cawan sour cream - cari takde kat kedai, ganti dengan plain yogurt
  • 2 biji telor
  • 1 cawan oreo yang dicincang halus

  1. Base :- gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas.
  2. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.
  3. Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati.
  4. Masukkan sour cream dan pukul sebati. Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati. 
  5. Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata.
  6. Bakar secara "steam bake" (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak. Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam.


dan kalau nak tengok hasil kali pertama mengadun kek ni, klik jer kat sini.

25 September 2011

kitchen gadget for the soul

gadget cool lagi sempoi!
masukkan bawang putih yang dikupas ke dalam roda dan saya putar halim!!
gelek jer roda tu sampai bawang hancus lebur.
this is wayyyy cool dari garlic crusher.
tangan pun tarak bau.


agak-agak apa guna benda kat atas tu? 
nak cucuk jagung rebus weh. hehehe.. 
cool seh. 
cucuk jagung dan sua ke mulut. 
tak payah kalut jari melecur  kena jagung panas. 


dual action lagi beb.
sebelah lada, sebelah garam. 
mana mau dapat kat sini? 
cute bunny like bottle. 
nak guna, squeeze je telinga bunny tu. cool siyotttttt!! 

ada banyakkkkkk lagi gadget keluaran CHEF'N ni. buat masa sekarang, hanya boleh drool jer. 

21 September 2011

spaghetti bolognase with shitake mushroom

menu wajib semasa bbq hari raya lepas.
cuma kali ni letak shitake kering yang dah siap dihiris nipis.
balik rendam jer dalam setengah jam, dah boleh guna untuk masak.

kuah:
  • 1 bungkus daging kisar jenama Ramly 
  • 2 bawang besar  - potong dadu
  • 1 carrot - dadu
  • 2 batang celery - dadu
  • 1 tin whole tomato jenama tesco
  • 2 camca besar puri tomato
  • 6 biji tomato - blender
  • 1 bungkus hirisan shitake kering
  • sedikit oregano
  • 2 bay leaf
  • garam secukup rasa


  1. rendam shitake kering hingga lembut. 
  2. panaskan olive oil. tumis bahan yg di dadukan hingga layu. jangan sampai garing.
  3. masukkan daging. kacau sehingga air daging kering. 
  4. masukkan smua jenis tomato. daun tyhme n bay leaves. 
  5. letak 2camb. pes cili jika suka pedas.
  6. rendidih selama 30 minit dengan api perlahan.

Sent from my BlackBerry

biskut suji kristal


 kau pehal lepas raya baru nak uplod biskut cek chun?
sebab biskut ni jer satu-satunya yang aku buat. heh. 
dalam dunia memasak ni, biskutlah yang paling aku tak suka.
sebab kena buat cermat, comel dan lambat.
untuk orang yang tak sabar macam aku ni, eloklah beli jer. 
boleh gak membantu kawan-kawan yang buat part time jual kue raya. 
tengok je la biskut yang aku gentel ni.
tak ker kecik beso semua saiz ada. 
ada yang sampai tak muat nak letak dalam papercup tu. 
malu sey. gelak kecik aku kejap.
ni kalau tetamu makan, tak ke lekat kat tekak? 
resepi ni godek kat blog masam manis yang cik ita ambik resepi dari blog citarasawan. memang ralit kalau ke blog mereka berdua. tak berkelip mata pandang gambar. 

Bahan A 
  •  Diayak bersama
  • 250 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 1 sudu teh baking soda
Bahan B
  • 125 gm gula icing
  • 1/8 sudu teh garam
  • 100 gm badam kisar - di pangang (ita goreng tampa minyak dlm kuali)
  • 1/2 sudu teh perisa vanila
  • 200 gm minyak sapi - dicairkan dan disejukkan
  • pewarna hijau, pink, dan kuning

  1. Satukan bahan A dan bahan B kecuali pewarna ke dalam sebuah bekas.
  2. Gaul perlahan-lahan hingga menjadi satu doh yang lembut
  3. Rehatkan adunan selama 20 minit atau lebih
  4. Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan letakkan pewarna secukupnya
  5. Susunkan doh-doh ini kepada satu doh yang panjang dan bahagikan doh ini kepada 10 gm setiap satu.

16 August 2011

sagu gula melaka

pencuci mulut yang senang dan mudah dibuat. lagi menarik kalau disimpan dalam peti sejuk. dalam ini kes, susu cair pun turut menumpang sekaki dalam peti sejuk tu. bahan yang perlu cuma sagu, susu cair dan gula melaka.

yang penting rendam sagu supaya proses nak masak jadi cepat. sagu ni aku rendam dalam 2 jam jugak la. sebelum tu kena basuh cuci-cuci dulu. kendian, masak air hingga mendidih dan masukkan sagu. kacau perlahan-lahan. dalam 5 minit, sagu dah masak. hebak kan? tak payah tunggu lama-lama. kalau air terbanyak, boleh la sejat dulu dalam penapis. tapi aku nyer kes ni, terus masuk dalam acuan yang dibasahkan. takda sejat-sejat dah.

bila dah sejuk, masukkan je dalam petisejuk. kalau nak makan banyak hari, pastikan letak dalam tapawe dan tutup rapat. kalau tak buat gini, nanti sagu jadi warna keputihan dan keras dipermukaan atas.

gula melaka pula dihancurkan dan dimasak dengan sedikit jer air. untuk dapatkan kepekatan yang sesuai. nampak macam air tak cukup, but don't worry. nanti gula melaka cair. letak juga daun pandan untuk mewangikan. lepas dah masak, jangan lupa tapis. tengok apa jadi kat gambar kalau terlupa tapis. heh.

time nak ngap, tuangkan jer susu cair dan gula melaka. sebenarnya resepi sebenar menggunakan santan. tapi aku prefer susu cair lagi sebab tak muak. pastikan korang masak banyak-banyak sagu ni. memang tak cukup weh sekali hadap. kalau nak berulang makan memang dialu-alukan. kalori tak mengila tinggi. kekonon  dessert sihat la nih.






14 August 2011

gulai ikan paling mudah dalam doniya

selera western ka, chinese ka, time bulan puasa, lauk Melayu gak yang kau cari kan? lagi simple lagi suka. sebab kena masak sendiri la. mana ada mak nak bertenggek kat dapur. oh.. time ni lah baru nak teringat nak call mak tanya nak buat gulai kena letak apa? bawang kena tumbuk ka? tak letak karapoley tak pa ka? tau tak benda apa tu? tu hahh.. daun kari. sejak kecik lagi aku dengar perkataan tu. terror mak aku cakap tamil.

ikan yang paling aku suka buat gulai is ikan temenung. ikan kembong la. sampai ada kawan gelak. apa la hang. buat la kepala ikan ka, ikan besaq-besaq ka. sebenarnya ikan temenung tu epic dalam hidup aku. memang tu la  yang kami dok makan time membesar dulu. kalau tak gulai, dibuat asam pedas. yang digoreng tak payah cakap ler. hari-hari ada. siap boleh order, jangan garing ya, kasi goreng basah-basah sikit. hambek kau. kalah orang order steak. ni kira medium done le nih.
ikan-kacang.jpg (300×400)
ikan kacang kat pasar. kidnap pic dari khalifahgayong.wordpress
normally kalau dah selalu makan mesti la tak larat nak hadam dah. tapi aku lain sikit. memang ikan ni peberet aku foreber la. lagi fresh lagi aku suka. senang kan nak bela aku? ceh..terpromote nampak. resepi ni aku guna ikan kacang. ikannya panjang dan slim gitu. nak siang pun senang.

bahan-bahan
  • 1 ekor ikan kacang
  • 1 paket rempah kari ikan babas
  • 2 bawang besar
  • 3 bawang putih
  • sedikit daun kari
  • 1camt pes asam jawa adabi
  • 1 camt halba campur 
  • 1/2 peket santan kotak, campur dengan 1/2 cawan air.
  1. bawang putih dan besar di blender. 
  2. ambil 1 camb bawang dan tumis dengan halba campur dan daun kari. 
  3. bila kekuningan, masukkan rempah kari dan lebihan bawang. 
  4. masukkan 1/2 cawan air dan pes asam jawa. masak dengan api perlahan hingga naik minyak. kacau selalu. 
  5. masukkan santan, garam dan gula. bila mendidih masukkan ikan.
  6. masak selama 10 minit. bila hampir masak boleh masukkan 3 biji cili padi, bendi atau tomato.

13 August 2011

Rendang cendawan


rendang ni asalnya dapat dari blog kakida 1001resepi. memang selalu jugak blogwalking kat sana sebab masakannya memang memenuhi selera aku yang western tak western nih. lagipun she is a creative lady. pandai mengolah apa saja untuk dijadikan resepi baru. macam kat atas ni la. cendawan pun boleh direndangkan.


cendawan yang digunakan ni jenis batang beso tu. beli kat tesco dalam RM6 sebungkus. ni first time aku buat rendang. ye laa.. kalau kat kampung kan bab-bab rendang ni kasi kat mak ler. lagi sedap yummeh delish. kami makan rendang pun time raya jer. mana da buat makanan hari-hari macam nih. tapi sebab terbekenan dengan rendang kakida, den torai la juga. lagipun dah lama dok usya cendawan tu.

nak masak apa laa dengan ko nih yer? batang beso ni nak buang ke ambik?  apa la rasa ko eh?
ohh.. memang banyak monolog dalaman kalau aku pi tesco tu. tu yang malas nak pi selalu tu.

resepi ni aku kopipes jer. nak tengok rupa cendawan, bolehla klik kat blog kakida tu.


bahan-bahan
  • 6-8 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih 
  • 1 inci halia
  • 3 batang serai
  • 1 inci lengkuas
  • 6 biji cili api
  • 3 sudu besar cili kering blender
hiris dan blend semua bahan diatas...masukkan cendawan kedalam kuali dan tuangkan bahan blender....hidupkan api dan masak cendawan hingga mendidih...kemudian masukkan santan dalam 1 kotak kecil...2 keping asam keping, garam dan perisa...kacau hingga kuah hampir nak pekat, kemudian masukkan udang yang telah dibuang kepala dan kulitnya, daun kunyit, kerisik...kacau hingga pekat...hidang dengan nasi dan roti...sodaplah sesangat...macam rasa daging pun ada gak cendawan tu...tambahlah pula dengan udang.



03 August 2011

baked blueberry cheesecake


dua minggu lepas, aku kena penyakit ciskek. penyakit mahal yang bikin sakit hati kalau adunan tak menjadi. dalam dok menerai dan silap ni, adalah sekali kek tak menjadi. tu pun sebab isi durian rosak. dah masam. tapi sibuk gak nak letak dalam ciskek tu. last-last cik tong sampah yang ngap. 

dah la guna kuasa tangan untuk whip the cream and cheese. korang tau tak bahawasanya adunan cheese and sugar lagi payah nak beat or whip berbanding adunan butter and sugar? fakta tau nih. bukan auta. semua gara-gara nak bagi sedara mara kat kampung merasa ciskek durian yang sangat pemes kat tempat kerja tu. pulun berpeluhan memukul cheese hingga gebu, heh, takdenya gebu mana pun. horse power tangan aku sangat kurang.  

lepas habis gila ciskek durian, aku pulun pulak ciskek blueberry. ada resepi yang diberi oleh cik chah yang teror membaking tart yang cun. ada juga resepi yang di google dan di belek-belek sampai aku puas hati. sambil tenung resepi tu, dalam kepala dok imagine step-by-step nak buat ciskek nih. sampailah ke bab rasa pun, dok imagine sekali. this is what i meant by belek-belek. not just reading the recipe, otak pun jalan sekali. 

semua tempat aku skodeng. dekat Myresepi dan juga blog-blog tersohor. last-last pilih dari dapur puan erin ni jer. sebab guna satu blok cheese saja. masa nak bakar tu, lapik acuan dengan foil. ini tiru chef kat Secret Recipe. senang weh masa nak ngeluar kek yang dah masak. no need to use springform. tapi kena ratakan betul-betul la foil tu. kang tak smooth bawahnya macam kek aku kat bawah ni. heh. 



kopipes dari dapur ms Erin nih

Ingredients
Biscuit crumb base
  • 150gm Marie biscuits, crushed finely
  • 100gm Melted margarine

Cheese filling
  • 250gm Cream cheese
  • 50gm Margarine
  • 70gm Castor sugar
  • 140gm Plain yogurt
  • 2tbsp Lemon juice
  • 2tbsp Plain flour, sifted

Decoration
3tbsp Blueberry pie filling

Method
  1. Line a 8" cake tin with foil.
  2. Combine biscuit crumbs and melted margarine, mix well and press onto base of baking tin, chill in fridge till hardened.
  3. Using electric mixer beat cream cheese, margarine and sugar till smooth, add in yogurt and lemon juice, continue beating till well combined.Lastly add in sifted flour.
  4. Pour cheese mixture over crumb base, then spoon the blueberry filling around.
  5. Use a toothpick draw to get marble effect.
  6. Bake cheesecake in a water bath for 45 minutes or until set and golden brown at 170 degrees C (325 degrees F). Turn off oven and leave cake in the oven for 50 minutes. Then chill in the fridge overnight before serving.

31 July 2011

selamat berpuasa and a little Ramadhan gift to spread along

besok dah nak puasa. bulan yang patut kita sambut dengan hati gumbira. ingat senang nak dapat pahala berganda macam tu. hanya dalam bulan Ramadhan saja. jom sama-sama pulun apa yang patut. heh. ibadah puasa juga menuntut bersederhanaan dalam berbelanja, makan. yang patut dilebihkan time ni tentulah ibadah.

 tadi sempat berblogwalking. terjumpa ebook resepi ramadhan. percuma jer. cantik dan kemas pulak tu. korang boleh download then print letak kat dapur. resepi pun senang nak ikut. bahan pun mudah. hasil karya Ros dan suaminya. tawaran terhad jer nih. sampai 10 Ramashan jer. lepas tu tuan tanah tutup offer.


kompen aku try si sotong nih. memang peberet pun. selalu aku letak tepung jagung dan sedikit serbuk kari. letak tepung beras tu sohih rangup kan. kang malam ni jugak aku torai nih. ramai kaum dah balik kampung semata-mata nak sambut puasa bersama.

thanks Ros n hubby. bersusah payah demi minat pada masakan n fotografi. kalau berminat, klik jer kat link nih http://www.jintanmanis.com/keluarga/531-ebookramadhan1432h

chilled durian cheesecake


sapa yang tak suka durian, sila angkat tangan?
ada la beberapa kerat saja kalau nak dibandingkan dengan orang yang suka.
so far, aku baru kenai dua orang yang tak makan durian. tu pun kalau buat bubur, dia hentam jugak.
kalau mat salleh tu, lain cerita la. sampai la aku heran apasal si andrew zimmer yang hebak makan ulat, scorpion, bangkai shark etc boleh muntah bila makan durian. iskkkkk.. rugi weh mr zimmer!!!
























kalau teringin, mesti aku pi cari kat Secret Recipe tu. eh.. ada durian ka kat sana? adaaaaaaaa.. in form of cheesecake. ni pun kalau kes cari durian betoi, tak jumpa-jumpa jugak. ada la 3 kali beli kat sana, so aku try google kot-kot boleh buat. and wallaa... 3 kali dah buat nih untuk jamu famili and friends.

resepi ni dapat dari http://www.theweekendchef.com.my/. rupanya dah lama ada. since august 2005. ni kopipes je.

Ingredients

Base (22cm non-stick springform pan)
  • 230g digestive biscuit crumbs 
  • 115g butter, melted 

Filling
  • 250g Kraft Philadelphia cream cheese 
  • 250g durian, chopped 
  • 2tbsps gelatine, dissolved in 100ml boiling water and cooled 
  • 115g castor sugar 
  • 300ml whipped cream 

Method
  1. Mix the biscuit crumbs with the melted butter and press into the base of the springform pan. Chill. 
  2. Mix the gelatine powder in a container with water. Put the container in warm water to prevent the gelatine from setting. 
  3. Beat the cream cheese and sugar with an electric mixer until smooth. Mix in the chopped durian and gelatine. Set aside. 
  4. Whip the cream until a soft peak forms. Fold whipped cream into the cream cheese mixture evenly.
  5. (This is the most important step! The mixture MUST be even. To check, scoop up a spoonful and dribble it back into the bowl. If you can see white streaks or spots, then it’s still uneven) 
  6. Pour the mixture onto the biscuit base and smooten top with a spatula. Chill overnight before serving. 
  7. Top with toasted almond nibs and serve cold. 

08 July 2011

couscous with prawn

 benda yang paling terasa nak makan!! sebab dok tengok nigella dan jamie asyik masak benda alah nih. ni namanya couscous (kuskus). kalau ikut resepi aslinya, memang kau kena kukus pun. berulang kali macam kita buat nasi dagang tu. kendian angkat dan gaul-gaulkan between your hands. kendian kukus lagi. lama tau nak masak ni. asalnya makanan dari afrika utara sana nuh. dibuat dari semolina. nak tau banyak lagi asal usul nya, klik kat wiki nih.

puan nigella yang mantap tu takde rajinnya nak  berkukus lama-lama nih. masakan dia kan semuanya ekspress. jadi, guna jer instant couscous macam dalam gambar nih. beli kat tesco. harga dalam rm4. boleh makan dua orang. dalam dah siap berperisa cendawan. balik letak boiling water and a knob of butter je. adalah sukatannya. terlupa dah. pastu biar dalam 5 minit. guna garpu untuk kacau. dah siap. oh.. sebelum tu ada letak sikit grated oren zest, konon-konon nak niru nigella ler. wakah.
rupa couscous yang belum masak, tu yang gelap tu cebisan cendawan
 chun goreng udang tu dengan olive oil, tumis bawang putih, masukkan udang, kendian letak paprika, sos Seasoning Maggi dan sikit jer garam. dah masak angkat dan letak atas couscous. rasa? macam makan nasi je la. u feel the bite sebab dia kan sebutir-butir macam tu. bau cendawan tu macam tak menarik. mujur dah dicover dengan lemon zest. pasni nak torai yang plain couscous lak.

butter cake

dah lama mencari resepi kek butter nih. selalu kalau buat kek kat rumah, geng-geng senior minta kek biasa saja. kek coklat depa tak mau. pahit katanya. depa tak tau ka kek coklat cek tu pemes seantero duniya??? hakhakhak. sekarang sejak rajin menerpa dapur orang ni, cek dah jumpa resepi kek yang sedap macam sicilian orange cake tu and this plain butter cake is definitely for keep.

tempat terpemes untuk cari resepi of course le myresepi.com. memang boleh dipercayai sebab ramai akan buat dan tayang hasil masakan depa. jadi untuk yang baru nak belajar masak ker, baking ker, sila la terjah ke sana. tak hairanlah kalau kalau setiap kali ke sana, beratus-ratus yang online. 


Bahan-bahan ( saiz kek (acuan 9") )
Bahan A
  • 250 gm butter 
  • 200 gm gula 
  • 210 gm tepung gandum 
  • 1 tsp baking powder 
Bahan B
  • 5 biji telor 
Cara-cara
  1. Tuang semua bahan A ke dalam mixer dan adun sebati.
  2. Selepas tu masukkan bahan B perlahan-lahan. 
  3. Putar lagi selam 4 - 5 minit (sehingga adunan lembut dan tidak berbintil2).
  4. Sekiranya nak buat kek belang, boleh lah bahagi kepada 2 adunan (satu tambah serbuk koko, dan satu lagi plain) dan tuang kedalam acuan secara selang seli.
  5. Bakar 160 c selama 50 -60 minit atau uji dgn lidi dengan cucuk dibhg tengah kek. 
http://www.myresipi.com/top/detail/12461
resepi 2
Bahan-bahan ( loyang 20 inc )
  • 200gm gula castor
  • 250gm buttercup
  • 210gm self raising flour
  • 5 biji telur
  • 1/2 sk baking powder
  • 1 sk esen vanilla
  1. Panaskan oven 180 celsius,pukul gula dan butter hngga kembang dan masukkan telur 1 per1 pukul terus.
  2. Masukkan tepung perlahan2 brsama dgn baking powder yg tlh di campur td dan masukkan esen vanilla,pukul rata dng kelajuan sederhana.
  3. Tuang adunan dlm loyang yg tlh di gris sdkit mentega dan di alas paper kek,lalu bakarlah selama 50-60 min hingga msk.
Kek butter ni mmg sedap dan amat lembut skali,cubalah...! 
by manjasayang

setelah dibelek-belek, chun guna kombinasi 2 resepi nih. bahan-bahan guna dari resepi 1 manakala method guna resepi 2. i also use plain flour with 1camt baking powder. 



hasilnya gebu dan lembut. butter cake ni kawan order untuk jamuan perpisahan staf. kek coklat 'pahit' cek  tu pun ada jugak. saja kasi kek banyak supaya semua makan sampai sendat :p
 

01 July 2011

akhirnyaaaa.. ngap jugak macaron di Evergreen Laurel, Penang


 kenal benda alah menatang kaler-kaler nih? ni lah nama dia macaron. sana sini geng blogger dok uplod pic. ada yang dah makan, ada gak yang buat sendiri. cek try jugak buat sekali. hancus jadinya. naik pun idak macaron ku. jadi leper macam lempeng ada le. walhal bendanya cuma ground almond, sugar and egg whites. kalau tengok bahan tu, perhhh.. rasa macam pejam mata jer boleh buat kan? bila dah torai, baru kau tau langit tinggi rendah, oven hangat ke sejuk.

merata tempat dah cek cari macaron ni. kalau kat kl selangor tu, korang takyah cerita ler. memang berlambak pun. ni kat penang ni, haram nak jumpa. merata bakeri lalu, merata blog cek terjah, google sampai sakit jari dan kuku. tak jumpak gak.

one fine morning, ada la kawan seperkerjaan bagitau - eh yu nak macaron tak, my husband went for a course, the hotel offer buy 1 free 1. only rm16. why not we share? perhhh.. pujuk dicita ulam mendatang. tapi stok akan dapat lagi dua hari. dek sebab tak tahan daulat,  cek pergi sendiri ke hotel tu. kebetulan lalu masa meronggeng berdekatan hotel petang tu.

so, how's the verdict?
  • yang macaron cek beli sendiri tu intinya sikit bebenor. apa sebab murah, depa cut the filling ke? rupanya cek dah beli petang hari. sebab tu inti dah habis. yang husband kawan cek tolong belikan tu, gemok dengan filling macam kat bawah ni. 

filling banyok tapi tarak feet. wadehey? 
  • yang ni tak manis sangat kalau nak compare dengan macaron buatan tangan yang tak jadi tu. 
  • walaupun ada macam-macam kaler, tapi flavournya tak rasa sangat. jenuh gak nak tau rupanya yang kuning tu jagung. itupun kena sampai 2 tastebud baru boleh tau. tak senonoh tul. 
  • bukan jenis sekali lahap habis ni. benda ni kena take time to enjoy it. macam chocolate. 
  • macaron sini takde standard saiz. ada beso, ada kecik. ikut suka hati chef tu jer picit. 
  • ada macaron yang takde feet pun. macam ni pun boleh jual ker. iskkkk... 
kalau sapa-sapa yang tinggal kat penang ni, boleh la singgah ke hotel Evergreen Laurel. tempatnya along jalan Gurney tu. terus pergi ke cafe hotel. kalau tanya reception, macaron pun dia ternganga tanya apa dia? caitttt.. tak bagus betul servis gini. ko nyer hotel punya promotion kena la tau sikit cik adik oiii.. 

selain macaron, dorang juga ada promot muffin gedabak 4 biji rm5 jer. memang berbaloi. sebenarnya cek and the geng dah lama plan nak pergi bufet lunch kat sini. dengar citer, best bangat food nye. ntah bila ler nak jadi nih. 

tak ke kedekut gila inti gini. apa salahnya bagitau customer, filling dah habis cik. kan aku dah hebah satu malaya!

30 June 2011

strawberry lassi

lassi ni cek kenal di restoran mamak Kapitan tu. kalau terasa nak minum, memang di kedai ni lah yang dituju. yang peliknya tak pernah pulak nak order kat mamak Kayu ker Nasmir ker. last-last terpengaruh dengan cik ton yang suka blend buah dengan yogurt. why not make your own lassi? bukannya payah pun. so, why not i try.

mula-mula beli lah tub yogurt yang besar dabak tu. dalam rm5.50 macam tu. boleh buat 2-3kali. kalau beli yogurt cup yang paling small tu, sohih la segelas je dapatnya. oleh sebab nak blend dengan buah, wajiblah ambik yogurt perisa asli. kalau nak rasa hebak lagi, guna yang dah siap berperisa. lagi umphhh..

kendian, kupaslah buahan yang digunakan. untuk resepi ni, chun guna sebekas kecil stoberi beli kat tesco. dalam rm6.00. masukkan setengah isi yogurt dan semua storberi dalam blender. masukkan 2 cawan air, sedikit gula, dan 1 cawan ketulan ais yang dah dipecahkan kecik-kecik. kang hancur lak blender. whizzz semua benda tu berulang kali untuk make sure the fruit semua hancur berkecai. dah boleh hidangkan. sonangkan?

20 June 2011

perut masak lomak


kali ni perut ehsan dekna yang teringin nak makan masak lomak. lepas masak, bahagi sorang sikit. rasanya lagi sedap dari cobaan pertama dulu. mungkin sebab orang bagi. sedap la. lepas ni bagi lagi yer dekna. murah rezeki wo kalau selalu bersedekah.

masa nak bersihkan perut ni, jenuh asked around. ada cara tak nak bersihkan perut. ada part-part yang masih hitam sikit-sikit tu. gosok punya gosok, tak keluar jugak. last-last ambik pisau, potong jer la. bukan besar mana pun, tapi dah rasa macam semacam jer, harus la kena putihkan semua part.

bahan-bahan

  • 500gm perut yang direbus empuk
  • 2 serai - ketuk sikit
  • 4 asam keping
  • santan rm2

di blender
  • segenggam cili padi
  • 3 bawang besar
  • 2cm kunyit hidup
  1. bahan blender direbus bersama serai, asam keping dan sedikit air sehingga hilang bau cili. dalam 10 minit.
  2. masukkan perut dan air. biarkan selama 10 minit. masukkan santan dan rebus perlahan-lahan.

15 June 2011

wordless wednesday

warung harum manis

roti jala je takde. chef tak menang tangan nak buat.

keratan rentas warung dari hadapan 
 ini kisah satu gerai di depan rumah. kerana malas dok saja tanpa buat kerja apa, ownernya pun apply skim TEKUN. dapat loan, buat warung kecik. share dengan kawan baik dia. dua bulan lepas, maka bermula lah bisnes warung depa. sebab gerai dekat pokok pelam harum manis, nama gerai pun diambil dari situ.

antara femes dish chef ni is nasi ayam, bihun sup dan lauk-lauk kampung. dah nama pun dok kampung, melampau la kan kalau tak reti masak lauk-lauk gini. dulu masa muda-muda, chef ni selalu turun di pasar malam dan tak ketinggalan funfair Jom Heboh tu menjual bihun sup dan nasi ayam.  nasi ayam yang dijual ni menggunakan ayam goreng berempah.


pagi-pagi warung dah dibuka. ada roti canai, nasi lemak dan kuih sikit. tengok la kalau rajin, ada la kuih pau berinti kacang, lepat pisang atau karipap. roti canai ni enam kupang sekeping. cicah dengan dalca yang ada terung, kentang dan kacang dal dalamnya.


ni bukan chef tersebut, cuma pembantu gerai yang kerjanya membuat roti canai tersebut. 
kendian lepas dah kenyang berbreakfast, time makan nasi pulak. chef pun bertungkus lumus memasak nasi dan lauk pauk sambil ditolong oleh dua orang helper. selalunya pagi buto lauk dah siap. 9 pagi dah boleh makan nasi. hebak tak chef? lauk pun selalu tukar-tukar. ikut bahan mentah yang ada. antara lauk yang boleh didapati di warung tersebut;
gulai keli
gulai ketam dan nenas

pajeri nenas atau terung. ni hari-hari ada.
waktu lunch pun ada menu bergoreng macam nasi, mee, koteow dan bihun. ni ada sorang helper masakkan. laksa pun ada. selain tu boleh gak order mee hailam, mee bandung (ni specialty helper ni, lepas belajor dengan anak chef).

waktu tengahari chef dah boleh berehat kejap. siap tido tuh. tv pun ada dalam dapur tu. buat nengok citer indon. ni kalau tak tengok, mau masak tak sedap wo chef ni. dok terkenang. sejak bila ntah tau cakap indon. sampai sekarang cek konpius.

kalau lalu kat alor setar tu, singgah le kat batu 4, tandop. along the main road to Simpang 4, Kangkong. gerai tepi jalan jer. tutup pada hari rabu. gerai dah open at 7am till 9.30 pm gitu.

05 June 2011

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...