21 September 2011

spaghetti bolognase with shitake mushroom

menu wajib semasa bbq hari raya lepas.
cuma kali ni letak shitake kering yang dah siap dihiris nipis.
balik rendam jer dalam setengah jam, dah boleh guna untuk masak.

kuah:
  • 1 bungkus daging kisar jenama Ramly 
  • 2 bawang besar  - potong dadu
  • 1 carrot - dadu
  • 2 batang celery - dadu
  • 1 tin whole tomato jenama tesco
  • 2 camca besar puri tomato
  • 6 biji tomato - blender
  • 1 bungkus hirisan shitake kering
  • sedikit oregano
  • 2 bay leaf
  • garam secukup rasa


  1. rendam shitake kering hingga lembut. 
  2. panaskan olive oil. tumis bahan yg di dadukan hingga layu. jangan sampai garing.
  3. masukkan daging. kacau sehingga air daging kering. 
  4. masukkan smua jenis tomato. daun tyhme n bay leaves. 
  5. letak 2camb. pes cili jika suka pedas.
  6. rendidih selama 30 minit dengan api perlahan.

Sent from my BlackBerry

2 comments:

sayagilamakan said...

wah..lma gila cek cun xhupdate makanan nyummy2....sklai hupdate gna blackberry u!~

cek chun said...

hakhakhak.. test drive jer tu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...