20 June 2011

perut masak lomak


kali ni perut ehsan dekna yang teringin nak makan masak lomak. lepas masak, bahagi sorang sikit. rasanya lagi sedap dari cobaan pertama dulu. mungkin sebab orang bagi. sedap la. lepas ni bagi lagi yer dekna. murah rezeki wo kalau selalu bersedekah.

masa nak bersihkan perut ni, jenuh asked around. ada cara tak nak bersihkan perut. ada part-part yang masih hitam sikit-sikit tu. gosok punya gosok, tak keluar jugak. last-last ambik pisau, potong jer la. bukan besar mana pun, tapi dah rasa macam semacam jer, harus la kena putihkan semua part.

bahan-bahan

  • 500gm perut yang direbus empuk
  • 2 serai - ketuk sikit
  • 4 asam keping
  • santan rm2

di blender
  • segenggam cili padi
  • 3 bawang besar
  • 2cm kunyit hidup
  1. bahan blender direbus bersama serai, asam keping dan sedikit air sehingga hilang bau cili. dalam 10 minit.
  2. masukkan perut dan air. biarkan selama 10 minit. masukkan santan dan rebus perlahan-lahan.

2 comments:

Nieza said...

sedap ni....lagi pedas lagi sedap..i like!

cek chun said...

Pedas sambil meleleh air hidung. I loike olso :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...