13 March 2010

kenduri masak-masak

ni la set briyani yang kami buat ramai2. wekend takde keje, so kita cari la keja. masak ramai2..makan lagi la ramai2. sebb dah campor ngan anak2 masing2..hehehe.. meriah sunggoh...

sayo campo ni goreng cam biasa jer. tumis bawang putih, masukkan udang dan sayo2. letak crushed black peper, salt n magi cube.

cekna nak wat aiq asam sempoi punya. dalam ni ada hirisan tomato, bawang besar, cili padi dan sos cili/tomato. kacau je semua nih.

nasi briyani ni guna beras brasmati. kami guna perencah nasi briyani sebenarnya.hehe.. ikot je arahan kat plastik tuh. chun lupa lak nak ambik pic rempah tuh.. aiseyyy..tapi rempah tu keluaran bumiputera dekat Hutan Kampung, A/Star.

masing2 tak penah masak guna brasmati so gelabah gak ler at first. aiq yang disukat pon tak cukop. nasi macam tak masak jer. las2 cekna tambah aiq lagi. rasanya nasi masak elok sebb guna kuali tappuchef kot, dari tupperware tuh. tak sia2 cekna beli mahai2 nooo..

gulai tulang rusuk ni memang power seh. cekna bab gulai2 ni memag hebat. ari2 dok masak kat cik abang dia. daging biasa pon dia masokkan jugak. jenohla masing2 dok menapau pastu..

3 comments:

NisaUsoff said...

bey... air asam tu makan dgn apa? mmg makan briyani dgn air asam ke ekekeke... apsal aku jd jakun nih X_X

cek chun said...

nis, air asam tuh memag mam ngan ns briyani. yg cecah ngan daging rebus n such. alaa..lupa la nama bhsa buku nyer.. :P

yg ada cili padi, cili merah, bawang besar, belacan, asam jawa. kalo kat tempat tok aku, ada letak kerisik sama. power rut wooo.hehehe

NisaUsoff said...

wooo cam tu ke. awat slalu aku mam briyani takde pon mende tu :)):))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...