03 March 2010

restoran sala klasik

minggu lepas cuti 3 ari, so chun balik kg. mak habaq makcik nak wat kenduri maulud nabi ari jumaat tuh. mak masak siakap sweet n sour dengan siakap bakaq sumbat inti nyioq. lang mah masak gulai ikan talang kering, lang aji wat kerabu mangga style siam (letak fish sauce) n malaysia style (ada santan). pastu ada sambal belacan biasa ngan buah konen. tak ingat langsong nak ambik pic :(

ari sabtu mak ajak kuaq dinner. dia nak blanja. skrang keje dia kat umah kelebek wayar untuk part kereta alza. kilang bayaq beberapa rm untuk setiap seribu wayar yg sudah siap di pasang. kira ari2 dia wat benda tu jer la. sambil dok umah jaga adik yg sekrang dah tingkatan 1.

chun bawak depa p restoran nih. jalan ke alor mengkudu. berhadapan caltex. ramai orang tiap2 malam. lama dah tak datang sini. besaq n selesa dah. siap ade playground untok budak2. ada surau, toilet yg cantek. kedai dah dibahagikan kepada 2. untuk masakan siam dan western. malangnya masa kami p tuh, chef western dah lari la. kata staf kat situ - biasa la orang melayu, pandai sket ja, trus lari, cari gaji banyak lagi. huhuhu.. kalo tak, leh pekena butter prawn.chun order bihun kungfu nih. sedap. ada macam2 dalam tuh. sotong, udang, sayuq yang maha banyak. pastu pakat dok pusing merata pinggan nih. makan sorang siket :))
mun lak ambik ciken chop nih. nampak mengancam kan. ngan bunga bagai. rasanya jeruk halia la tuh. takpon turnip. pandai depa mereka benda nih. sos black pepper dia mengancam ler. pastu ada sosej 1. dah hilang sebb chun bagi kat kuje (dak kecik tu) makan.




semua ketam, udang, sotong ni bos besaq yg pilih. udang ni wat masak phatped. pelik gak chun. nama dah sama macam masakan yg chun try dlu tuh. tapi warna ada laen ler:)) mungkin bergantung kat tempat asal masakan tu kot. bes gak. berebut depa.

ni sotong goreng tepung. bos tak suka. dia kata macam coq udang ja rupanya. dia ingat sotong greg bersalut tuh. tapi memang begini la selalu. dah 2x dah chun dapat sotong rupa camni. begantung kat chef kan.. mujuq ambik untok 2org makan jer. 2 pun jenoh paksa depa soh perabeh ;))

ketam nih wat masak pedas. bes. segar sunggoh ketam nih. isi pon banyak. ratah tak ingat:)) nasi kami ambik 3 pinggan jer. tu pon tak habis. pakat ratah sorang seket. tapi mahai sket la. 3ekor rm50 la. mujuq sedap. ni la rombongan cik kiah malam tuh. adik chun c yasin tu takda. takmau ikot. semenjak dah meningkat dewasa nih, ajak p makan pon takmau. kalo p tesko laju je dia. sebab boleh p karaoke. macam2..

ni kazen2 chun. anak lang mah. ngan budak2 nih la chun dok kuaq kalo kat kg. tu mem besaq dok tengah pulun ketam ngan udang. faberet dia nih :))

minuman kami pada malam tuh. teh ngan laici, smooties honeydue, tembikai, aiq nyioq, ais blended coklat. teh ais pon power seh. 2x tambah. habih la pantang sebb batok nih. teh ais punya pasai :((

2 comments:

nzalila said...

kim slm kat ur mum ng cuzen2 hg.....lama tk jumpe diaorg....best nyer tgk ketam tu...heheheh...

cek chun said...

insyaallah..
tu la. dok tunggu hg mai a.staq tak sampai2 :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...