13 March 2010

sagu gula melaka

gula melaka ni dah lama chun beli. ari tuh belek2 blog, nampak otai wat dendeng daging, kena guna gula melaka n lots of bawang goreng. besnyer. tringin nak try.. las2 dok dalam gobok jer gula melaka nih..

sebb dah teringin nak wat lama dah benda alah ni, ari tuh p Giant, chun nampak ler sagu kaler ijau nih. dalam 2 hengget sepaket. ok la tuh. kang kembang mesti banyak dapat hasil nih.hehe

chun rendam dulu dalam sejam. pastu didihkan aiq. masak ler sagu nih sampai jernih bijinya. pastu tapis n basuh sket. chun p basuh byk2 la.adess.las2 sampai tak lekat pon sagu nih.

masa tgok FOOD SAFARI, ada bagi petua nak lekatkan sagu nih. dia pukul sket putih telo dan campor kan dalam sagu nih. chun pun try gak. tapi tak lekat ler..adehhh.. mesti kanji sagu nih dah abih hilang gara2 basuh terlampau nih..

gula melaka chun masak ngan daun pandan dan sedikit air. tapi chun dah terlajak air ler. ceroi semacam jer jadi nya.

santan lak blender kelapa ngan air panas. tapis n letakkan sikit garam. lepas tuh air gula n santan letak dalam peti sejuk. benda alah ni sedap dimakan sejuk2 jer.. senang kan :D

4 comments:

Kaseh NazLieza said...

nmpak sedap btol desert ni...lg2 klu panas cmni...

NisaUsoff said...

aaaa tak bek buat org pose terliur :-"

cek chun said...

orang posa sila jangan tengok blog ini..hahaha

kaseh.. memang bes..waduhhh.. cam nak buat lagi je nih ;)
ari tuh berebut ngan budak2 nih mam..

cek chun said...
This comment has been removed by the author.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...