gula melaka ni dah lama chun beli. ari tuh belek2 blog, nampak otai wat dendeng daging, kena guna gula melaka n lots of bawang goreng. besnyer. tringin nak try.. las2 dok dalam gobok jer gula melaka nih..
sebb dah teringin nak wat lama dah benda alah ni, ari tuh p Giant, chun nampak ler sagu kaler ijau nih. dalam 2 hengget sepaket. ok la tuh. kang kembang mesti banyak dapat hasil nih.hehe
chun rendam dulu dalam sejam. pastu didihkan aiq. masak ler sagu nih sampai jernih bijinya. pastu tapis n basuh sket. chun p basuh byk2 la.adess.las2 sampai tak lekat pon sagu nih.
masa tgok FOOD SAFARI, ada bagi petua nak lekatkan sagu nih. dia pukul sket putih telo dan campor kan dalam sagu nih. chun pun try gak. tapi tak lekat ler..adehhh.. mesti kanji sagu nih dah abih hilang gara2 basuh terlampau nih..
gula melaka chun masak ngan daun pandan dan sedikit air. tapi chun dah terlajak air ler. ceroi semacam jer jadi nya.
santan lak blender kelapa ngan air panas. tapis n letakkan sikit garam. lepas tuh air gula n santan letak dalam peti sejuk. benda alah ni sedap dimakan sejuk2 jer.. senang kan :D
4 comments:
nmpak sedap btol desert ni...lg2 klu panas cmni...
aaaa tak bek buat org pose terliur :-"
orang posa sila jangan tengok blog ini..hahaha
kaseh.. memang bes..waduhhh.. cam nak buat lagi je nih ;)
ari tuh berebut ngan budak2 nih mam..
Post a Comment