adik2 pulun nak ingat... hehehe.. depa tanya saipa murtabak mak daging banyak dari bawang?? hehehe.. adoiii..tu la yg sedap tuhh.. kalo korang nak try pon.. leh boh apa saja dlam tuh..nak bawang lebey ker, daun bawang lebey ker.. up to ur taste.. :)
roti canai
600gm tepung gandum
air
1 cawan susu cair
garam sikit
2 telor
Semua bahan2 ni dicampur dan uli hingga menjadi cam tepung roti canai yang korang tengok kat kedai mamak tuh.. bulatkan sebiji2.. pastu letak mentega.. kena biarkan 3-4 jam...
Daging
600 gm daging
1 bungkus serbuk kari daging
bunga lawang n cengkih untuk menumis
garam gula secukup rasa
halia, bawang putih n merah diblender
- Tumis sedikit bahan blender bersama bunga lawang n cengkeh..
- Masukkan daging, lebihan bahan blender dan serbuk kari.
- Masak hingga daging empuk. Air perlu di tambah begantung kepada daging. last letak garam dan gula..
- Biarkan sehingga sejuk..
kari daging, telor, bawang dan daun2 tu di camporkan sekali macam dalam gambar nihh..
tepong roti canai tu ditebar camni.. senang jer.. guna talam..my mom bukan mamaks noo.so cannot do flying roti :)
lepas dah cantek semua tepung memenuhi talam, masuk jer la adunan dalam tu.. jgn penuh2 sangat..kang tumpah.. pastu lipat n tutup adunan tuhh..
masak atas api sederhana..sampai garing dua2 belah..
3 comments:
Hua... sedapnya... mo murtabak mak milah gak...
weh...cedapnyer....murtabak kat sini ampehh....
pasni wat western food lak and cheese cake oreo or tablerone....mcm yg hg citer dulu....
Post a Comment