29 July 2010

sardine puff

seronok tengok puff dekat bakeri. ada letak sardin, tuna, ayam. kerap yang ada puff pedas. kalau yang manis mesti ada buah dalam nya. macam bluberi dan epal. ari ni chun try buat puff sardin untuk makan- makan dekat sekolah. hari tu masa berjalan jalan di tesco, terserempak dengan pastri puff KAWAN ni. harga 4.50, ada 10 keping. boleh buat 5 puff yang besar yang selalu kita nampak di bakeri tuh. untuk inti sardin: terpulang kepada tekak masing-masing. boleh letak tuna, telur, sosej. sardin ni pon bergantung kepada cara masakan masing-masing. nak pedas tambah je cili kering lebih-lebih.

6 cili merah
3 cili padi
sedikit halia
1 bawang besar
semua bahan ini di kisar halus.

5 bawang besar - dipotong dadu
sedikit air asam jawa
1 sardin saiz sederhana - ayam brand

1. tumis bahan kisar sampai naik minyak.
2. masukkan asam dan bahan perasa - garam, gula, knor secukup rasa
3. masukkan semua sardin bersama sos di dalamnya. hancurkan sardin.
4. masukkan bawang dan biar hingga bawang agak layu. sejukkan sebelum letak di pastri.

1 kuning telor untuk disapukan diatas pastri. cara mengisi inti
1. ambil sekeping pastri dan potong 4. 2 bahagian di toreh dengan pisau. bahagian ini untuk diletakkan di atas inti. 2 lagi untuk bahagian bawah. sekeping pastri dapat menghasilkan 2 puff kecil.
2. cucuk dengan garpu keliling pastri. sapu kuning telor. pastikan kuning telur tidak menitik atas dulang bakar untuk mengelakkan dulang hangit.
3. bakar pada 200C api atas bawah oven selama 17-20 minit.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...