18 July 2010

terung berlada

terung ni salah satu feberet chun. kalau masak macam ni, laju la sikit makan nasi. tambah dengan ikan kembong goreng pon dah marveles. cara masak ni pon senang. kalau bab sambalnya, chun rasa setiap orang punya resepi sambal masing-masing. ikut sesedap tangan tukang masak tu.

bahan
1 batang terung - potong panjang, letak garam kunyit.
5 cili merah
2 bawang besar
sedikit belacan
5 cili kering
sedikit halia
semua bahan ni ditumbuk.

1. terung digoreng dengan minyak sedikit saja, sebab chun guna kuali tefal. maka misi berjalan lancar tak melekat ya :)
2. tumis bahan yg ditumbuk sampai naik minyak, masukkan semua bahan perasa, letak sedikit air. masukkan semula terung yang telah digoreng.
3. kalau nak letak sambal yang telah masak diatas terung pon ok. bergantung pada taste masing-masing.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...