15 November 2010

creamy fetucine

lama dah teringin buat ni menggunakan fresh cream. selalu chun guna sos siap yang dalam botol je. boleh la makan 3 orang. sekali hadap je dah gone. dok jalan-jalan kat rumah geng-geng masakan, teringin pula nak cuba buat sendiri. rasanya di dapur Salam Dua Benua, chun tengok dia pakai cream. sangat senang pula cara penyediaan.

bahan-bahan
  • 300gm fetucine - untuk 3 orang makan, tu pon sampai ke malam makannya. 
  • 1/2 capsicum - buang bahagian putih di dalam, hiris nipis memanjang
  • oregano - chun guna yang segar, tapi tak mengancam bau nya. lebih prefer yang kering punya.
  • 10 ekor udang - buang kulit dan bersihkan
  • 1 kotak kecil cream
  • garam, fresh black pepper
  • 100gm sosej - potong menyerong 
  • 4 ulas bawang putih - cincang halus 
  1. fetucine direbus ikut arahan di bungkusan. masukkan 2camb garam dalam air mendidih. 
  2. tumis bawang putih hingga layu. masukkan udang dan sosej. goreng sebentar. 
  3. masukkan capsicum atau sayuran lain (bergantung pada selera seperti cendawan) 
  4. masukkan cream, perasa dan akhir sekali pasta. kalau agak kering, masukkan sedikit air rebusan pasta. kacau sebentar. 

4 comments:

AdiaLuze said...

Nyummmyy...Sedapnye fettucini ni...Nt nak cb la gak...

cek chun said...

try la adia. sedap

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam kenal.

Hmmm..menyelerakan ni.

Biasa guna yg lain kecuali fettucini. Boleh cuba jugak ni.

waNi said...

Pakai cream brand ape eh sedap?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...