20 May 2011

mango lassi

 orang utara panggil pelam or mempelam. sekarang musim pelam la. pi merata jalan pun, nampak pelam bergantungan di pokok tu. masa ni la semua pakat pulun menyicah sampai tak ingat. kalau kat rumah, resepinya senang saja. blender 3 cili kering dengan 2 cm belacan sampai hancur, masukkan 5 camb gula dan tuangkan kicap kipas udang yang manis tu. duduk kat beranda, pakat menyicah sambil potpet sembang. sesekali lepak sambil bertanya khabar over the pelam. syiok woo..

kalau yang masak ranum tu, selalu makan macam tu saja. kalau rajin boleh la tanak pulut dan tuang santan sikit. makan dengan pelam masak ni. perhhh... tak henggat!!!

yang ni pulak kalau teringin nak minum air pelam. selalu blender dengan air macam tu jer. tapi sejak pi kedai mamak Kapitan tu, manjang dok teringat kat lassi. thanks to cik ton for the pelam. chun guna sebiji jer nih. lemak bersari. kalau kat kedai mamak tu, jangan harap la depa nak letak sampai sebijik. ceroi semacam jer lassi tu. tapi still mengancam.

bahan-bahan

  • 1 biji mangga masak ranum
  • 3 camb gula
  • 200g yogurt asli
  • 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan ais batu yang dipecah kecil
  1. mangga dikupas kulit dan dipotong kecil. 
  2. masukkan semua bahan dalam blender dan whizz sampai halus. 
  3. masukkan dalam gelas dan seterusnya ke dalam tekak masing-masing.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...