side order yg chun suke menda alah ni ler. kalo p KFC, mesti order menda nih. adek lak selalu beli yang mangkok beso tuh, pastu dok jilat sudu sorang2.. hebat tul penangan mashed potato tuh..
sekrang kat mana2 pon dah ade dah. MAGGI pon dah pandai kuar vending machine yg juai mashed potato. kalo kat TESCO, harga dalam 1.50 se mangkok. kalo bli dekat GSC masa nak tengok movi tuh, lingkop la 2.50 :D
chun dah terai mashed dekat TGI, SWENSON, but so far, dekat CHILIS la power. dia letak cheese dalam tuh. pastu gravy dia pon power gak.
dok tengok resepi OLIVER n LAWSON sambil dok pikiq bila la nak try nih. ada byk version. letak cheese la, olive oil la, sampai ade yg letak spring onion dalam tuh. depend on taste gak la. kentang lak mesti kentang RUSSET or US nyer. bukan sebarangan kentang yer. nanti tak terasa cam kat KFC.
2 bj kentang RUSSET - boil till tender, buang air rebusan. panaskan susu, butter dan masukkan dalam kentang. mash smua sekali sampai pekat. tambah susu ikot kepekatan yg anda suka. tambah salt n pepper. kalau nak mau panaskan susu pon takpa, cuma cara ni lebih menyedapkan mashed potato nih. ni chun translate kata2 CHEF AT HOME tuh, chef MICHAEL SMITH :P
gravy - panaskan 2 camb butter, masukkan 2 camb tepung gandum. kacau rata sampai agak brown in colour. masukkan susu dan kacau lagi. hati2 jangan sampai berketul2. chun guna whisk untuk senangkan keja. letak salt n pepper. kalo suka masa ni leh letak cheese.
No comments:
Post a Comment