26 November 2010

my first tier wedding cake and hopefully not the last

 minggu lepas memang sibuk dengan wedding sepupu kesayangan. rumah kami pun bersebelahan. memang dah anggap dia macam adik sendiri. kemana-mana pon bersama. kalau musim cuti sekolah, tak sah kalau dia dan adik-adik tak mengikut chun balik ke Penang. memang chun dah berjanji akan buat kek spesel untuk dia bila tiba hari besarnya nanti. sebenarnya nervous juga. selalu chun cuma buat kek choc moist saja untuk di jual. macam mana nak buat kek dua tingkat nih?

adik chun, si nuon pula sibuk suruh buat kek fondant. katanya teringin sangat nak menguli fondant dan membentuk segala macam objek atas kek. kalau ikut kreatifnya, memang la dia gifted. dengan kerja sebagai pelukis batik dan menjahit manik sebagai kerja part time, memang sah la dia boleh menguli dan membentuk fondant dengan kreatif. oleh sebab kak chun nya masih lagi bertatih dalam membuat buttercream, maka hasrat berfondant terpaksa dilupakan dulu. bila mengenangkan harga kelas fondant, terdiam seketika. takpa, kita kumpui duit pelan-pelan noo.

kek ni chun buat dalam masa sehari. pagi chun bakar sicilian orange cake dan choc moist cake. resepi kek oren yang sedap ni, chun dapat dari blog sis rima. tengah-tengah kek tu chun letak buttercream dan choc shaving. dibuat begitu semata-mata untuk meninggikan kek ku itu.lol. memang kek senget la. sicilian kek di tingkat atas, manakala choc moist kat bawah.

sepatutnya chun guna dua acuan untuk setiap kek. jadi cantikla sikit bila letak buttercream di tengah-tengah. bab-bab potong kek in half, memang la failed. tapi sebab acuan tak cukup, reda saja la dengan result macam nih. kedua-dua kek chun letak choc ganache. resepi ikut sedap letak saja. guna susu, cooking choc dan butter. buttercream pula chun ambil resepi dari wilton.

buttercream
  • 1/2 cawan mentega
  • 1/2 cawan shortening
  • 4 cawan gula aising 
  • sedikit susu @ air
  1. gula aising diayak. 
  2. whisk mentega dan shortening hingga gebu.
  3. masukkan gula aising sedikit demi sedikit. jika pekat, tambahkan air atau susu. 
bunga cantik tu pula chun beli yang dah siap di kedai bakeri. kat sana jugalah chun tanya soalan kat boss kedai - tokey, nak buat kek tingkat kena guna apa? macam mana mau pacak ni? memang kaki panjang ni ja ka? hahaha.. soklan ko.. jenuh apek tu menjawab. ilmu tu weh. ringan-ringan la mulut bertanya. rupanya senang saja nak buat. nanti mau buat dengan kek span pula. ada sapa-sapa mo tempahkah?  :-p

nuon pula tolong mendeko akar-akar dan daun yang melingkar. seronok tengok dia mendeko. bila dah rasa seronok, habis semua board dia nak paip buttercream :-p

cc: agak-agak bila i kawen, u boleh watkan kek fondant tak nuon?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...