bila dah makan ni, terus kenangan datang menjelma. mak kata aruah tok wan dulu cukup suka cecah peknga atau cekodok dengan gulai. lagi sedap kalau kena dengan gulai semalam yang dah dipanaskan semula. kawan chun pula teringat aruah nenek dia yang buat lempeng ni masa dia kecik-kecik dulu.
peknga ni macam cekodok gak. lagi sikit tepung lagi la sedap dan lembut peknga tu. resepi dari mak chun ni pakai agak-agak ja.
- 1 cawan tepung gandum
- 2 cawan pisang
- 1/2 cawan kelapa parut, elok lagi kalau dapat kelapa muda.
- gula secukup rasa
- 1camt garam halus
- daun pisang
- sedikit minyak
- pisang dilenyek hingga hancur.
- masukkan garam dan gula. kacau hingga sebati.
- masukkan kelapa parut dan tepung. semasa tepung dimasukkan, pastikan adunan tidak keras. jika keras, jangan masukkan semua tepung.
- letak adunan atas daun pisang. panaskan sedikit minyak dan bakar atas kuali sampai masak kedua-dua belah.
cek chun: sedap dimakan panas-panas
5 comments:
sedapnye nmpk..xpenah dgr pun nama peknga. tapi nmpk rupa die mmg terliurla..nyum...nyum...
salam i tengok peknga ni ingat ibu mertuaku...haha 1st time dia suh buat peknga,,,terganga aku..huhu
mimiey,sedap woo.try ler
suri, skrg mesti mu dah teror kan kan kannn
salam..kalo kitorg panggil lempeng pisang..kdg2 ltk kelapa parut,kdg2 x letak pun..memang sedap n nostalgia..arghh,terasa2 kat tekak nih...mcm nak buat jek esok..ntah kan rajin ntah kan tidak jek..hihi
salam sue.stuju tu. makanan yg penuh nostalgia. i like :D
Post a Comment