sudah lama chun teringin nak mengepai. tapi part nak menggelek itu membantutkan harapan. bila tengok si rachael alan dalam Bake, terus keinginan melonjak kembali. mudah rupanya dia bagi tip. caranya simpan doh dalam plastik cling wrap selama 30 minit dalam peti sejuk. kemudian lapik cling wrap atas permukaan meja kerja dan gelek sebesar acuan. tak perlu nak tabur tepung dan perkakas mengelek pun bersih cantik.
jumpa pula sebelah labu ni cuma rm2 kat pasaraya, terus grab la. balik rebus, lenyek dan simpan dulu dalam peti sejuk. esoknya baru mula sessi mengepai. chun guna beras untuk letak atas pai semasa blind bake. beras tu boleh disimpan dan digunakan untuk sessi mengepai yang akan datang.
dah lama dok usya blog k nannie nih. teruja tengok dia punya tajuk - pai labu sedapnyaaa.. ya kak..memang sodap ni. kawan-kawan pun setuju. ni chun kopipes saja dari blog nannie.
SWEET SHORT CRUST PASTRIES
Ingredient:
A
200gm plain flour
20gm milk powder
11ogm butter
50gm icing sugar
1 1/4 salt
B
2 1/2 table spoon water
METHOD :
-Mix ingredients A till crumbly . Add in ingredients B, mix to form dough.
-Shape it into ball and press it flat. wrape it up with plastic and chill it in refrigerate for 30 minutes.
Ingredients:
1 portion sweet short crust pastry
Fillings:
A
400gm pumpkin
B
110gm brown sugar
120ml UHT whipping cream
3 eggs [B]
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon groung ginger
1/8 teaspoon groung clove
1/2 teaspoon salt
METHOD:
Dough:
-Roll short crust pastry into 3mm thickness,press it into mould. Bake in preheated oven at 175 degree celcius for 15 minutes or untill the pastry turns light golden brown.Remove and set aside.
Fillings:
-Steam pumpkin untill softens. Mash it and mix it with Fillings B.Filter it.
-Pour the fillings into pie mould, bake in preheated oven at 180 degree celcius for 40 minutes.
2 comments:
salam..waduh sedap tu,,tapi susah nak cari labunya...
derhaka guna ubi merah tu. agak2 sedap tak?
Post a Comment