ikan yang paling aku suka buat gulai is ikan temenung. ikan kembong la. sampai ada kawan gelak. apa la hang. buat la kepala ikan ka, ikan besaq-besaq ka. sebenarnya ikan temenung tu epic dalam hidup aku. memang tu la yang kami dok makan time membesar dulu. kalau tak gulai, dibuat asam pedas. yang digoreng tak payah cakap ler. hari-hari ada. siap boleh order, jangan garing ya, kasi goreng basah-basah sikit. hambek kau. kalah orang order steak. ni kira medium done le nih.
ikan kacang kat pasar. kidnap pic dari khalifahgayong.wordpress |
bahan-bahan
- 1 ekor ikan kacang
- 1 paket rempah kari ikan babas
- 2 bawang besar
- 3 bawang putih
- sedikit daun kari
- 1camt pes asam jawa adabi
- 1 camt halba campur
- 1/2 peket santan kotak, campur dengan 1/2 cawan air.
- bawang putih dan besar di blender.
- ambil 1 camb bawang dan tumis dengan halba campur dan daun kari.
- bila kekuningan, masukkan rempah kari dan lebihan bawang.
- masukkan 1/2 cawan air dan pes asam jawa. masak dengan api perlahan hingga naik minyak. kacau selalu.
- masukkan santan, garam dan gula. bila mendidih masukkan ikan.
- masak selama 10 minit. bila hampir masak boleh masukkan 3 biji cili padi, bendi atau tomato.
No comments:
Post a Comment