13 August 2011

Rendang cendawan


rendang ni asalnya dapat dari blog kakida 1001resepi. memang selalu jugak blogwalking kat sana sebab masakannya memang memenuhi selera aku yang western tak western nih. lagipun she is a creative lady. pandai mengolah apa saja untuk dijadikan resepi baru. macam kat atas ni la. cendawan pun boleh direndangkan.


cendawan yang digunakan ni jenis batang beso tu. beli kat tesco dalam RM6 sebungkus. ni first time aku buat rendang. ye laa.. kalau kat kampung kan bab-bab rendang ni kasi kat mak ler. lagi sedap yummeh delish. kami makan rendang pun time raya jer. mana da buat makanan hari-hari macam nih. tapi sebab terbekenan dengan rendang kakida, den torai la juga. lagipun dah lama dok usya cendawan tu.

nak masak apa laa dengan ko nih yer? batang beso ni nak buang ke ambik?  apa la rasa ko eh?
ohh.. memang banyak monolog dalaman kalau aku pi tesco tu. tu yang malas nak pi selalu tu.

resepi ni aku kopipes jer. nak tengok rupa cendawan, bolehla klik kat blog kakida tu.


bahan-bahan
  • 6-8 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih 
  • 1 inci halia
  • 3 batang serai
  • 1 inci lengkuas
  • 6 biji cili api
  • 3 sudu besar cili kering blender
hiris dan blend semua bahan diatas...masukkan cendawan kedalam kuali dan tuangkan bahan blender....hidupkan api dan masak cendawan hingga mendidih...kemudian masukkan santan dalam 1 kotak kecil...2 keping asam keping, garam dan perisa...kacau hingga kuah hampir nak pekat, kemudian masukkan udang yang telah dibuang kepala dan kulitnya, daun kunyit, kerisik...kacau hingga pekat...hidang dengan nasi dan roti...sodaplah sesangat...macam rasa daging pun ada gak cendawan tu...tambahlah pula dengan udang.



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...