balik kampung bulan lepas, mak bekalkan dengan sebungkus cha cha ni dan sebungkus gula kabung melaka. souvenir dia untuk anak sulung ni. masa tu dia ikut rombongan cik kiah ke sana. cek chun juga dapat kerepek ikan dan tentulah yang paling pemes seantero melaka, the cencalok. jagung pula dapat dari kawan seperjuangan dan sepermasakan cum sepermakanan, puan ajelina. jadi chun masak ikut apa yang ada dalam gobok saja lah. maka jadilah semi instead of full cha cha :-p
bahan-bahan
- setengah bungkus kecil cha cha
- 1 tongkol jagung manis
- air
- sedikit garam
- gula kabung secukup rasa
- daun pandan - disimpul comei
- 1 cawan santan
- masukkan cha cha dan daun pandan dalam periuk. rebus dengan air hingga cha cha lembut.
- masukkan gula kabung dan garam. biarkan mendidih perlahan dalam 5 minit.
- masukkan santan dan jagung yang telah di hiris. renih selama 5 minit.
5 comments:
wah, sedapnya tgk bubur ni....lama tak mkn..
Slm Cek Chun ...ni nk tanya pandai dak buat nasi lemuni? Bila2 boleh dak boh resepi...hehehe.
nieza
buat sendiri boleh ni. dulu pernah tengok makcik uli tepung gandum pastu masuk terus dalam bubur yang mendidih. mu try google tengok.
madam j
makcik chun teror ler. daun tu dia blender jer. resepi nasi lemak macam biasa, cuma tambah daun lemuni yag dah diblender. dulu-dulu dia hiris halus-halus. sekarang semua benda dah senang. blender jer.
buboh sagu pon sodappppppp ^^ tetiba terasa nk carik jagung manis lak... hihihi
apa lagi k bit.. sila ler..hehe
Post a Comment