06 May 2011

carrot cake from Moscow

 
tadi berjalan-jalan kat rumah miszlullaby, nampak dia buat kek carrot untuk birthday kawannya. waduhhh.. menarik sungguh rupa kek itu. dengan mini carrot yang cute jadi hiasan. belek punya belek resepinya, cek chun tengok semua benda ada dalam gobok. apa lagi.. alhamdulillah.. menjadi jugak cubaan ni. thanks ya cik adik manis yang jauh di Moscow tu.

cuma tak sempat nak bercream cheese bagai. tak tahan dah nak rasa. lama betul tak makan carrot cake buatan sendiri. ni lah kali kedua cek chun buat kek ni. kedua-duanya guna different recipes and different methods. cek chun nak kopipes je nih.


bahan-bahan
  • 3 biji telur
  • 150ml susu segar
  • 300 gram gula (di kisar)
  • 1/2 sudu teh garam*
  • 180 gram minyak jagung
  • 1 sudu teh vanilla essence
  • 285 gram tepung gandum (resipi asal gune tepung cake)*
  • 1 sudu teh baking powder*
  • 1 sudu teh soda bikarbonat*
  • 1 1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
  • 200 gram carrot di parut
  • 150 gram kacang walnut di patah-patahkan
Cream cheese frosting
  • 250gram cream cheese
  • 60gram butter
  • 120gram icing sugar
  • 1/2 biji lemon diparut kulitnye
  • 2 sudu makan lemon juice 
Hiasan:
  • kacang walnut ditumbuk kasar, coklat parut dan sedikit brown sugar. Gaul rata.


  1. Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 180C.
  2. Satukan tepung dengan bahan-bahan yang bertanda (*), gaul rata dan ayakkan.
  3. Dengan menggunakan mixer, pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan susu sedikit demi sedikit. Pukul. Masukkan garam.
  4. Masukkan minyak, pukul perlahan.Kemudian,masukkan vanilla essence.
  5. Masukkan adunan tepung kite tadi.Pukul sehingga adunan sebati. Tak payah lama-lama.
  6. Masukkan carrot yang di parut, dan kacang walnut. Kacau dengan spatula/senduk sehingga rata.
  7. Masukkan dalam bekas pembakar berbentuk segi empat berukuran 12" x 8", dan bakar pada suhu 180 C selama 50-60 minit sehingga masak.
  8. From cream cheese topping: pukul cream cheese, kemudian masukkan butter. Pukul. Then masukkan lemon zest dan lemon juice. Continue pukul sehingga pekat dan sapukan pada permukaan cake.
  9. Untuk hiasan: taburkan campuran kacang, coklat parut dan brown sugar tadi di keliling cake.

4 comments:

Rose said...

Tak nampak pun gambar2 tu...ke iPad wat hal?

cek chun said...

Adoihhh. Blogspot la wat hal ni. Nti I aplod lain

madam j said...

Dulu prnh buat skali tp tk gebula mcm yg ini...huhu

cek chun said...

rose, seems that ipad n hp cannot c d picthas. tru lappy ok jer nih

j,
neber givap. try yg ni pulak. mula tu adunan nampak mcm cair, tapi bila dah masak, ok jer

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...