i'm blessed with many good friends. with different groups to boot :) this week i'l may lepaking with group A, while next week masak-masak with group B. seronot.. that's how life should be right. be with your love ones and family and friends.
so, nak masak apa ya dengan telur itik? selalu dok makan telur masin time bersahur. minggu lepas balik dan tapau segala jenis bahan rempah dan daun-daun dari mak. jadi boleh la try masak lemak. lagipun dah lama teringin nak buat sendiri. molek sangat lah nak try hari ni sebab dah ramai dalam rumah ni. ada last minute plan to gather and cook ramai-ramai.
bahan-bahan
- 3 biji telur itik
- 3 serai di titik
- 2 asam keping
- 1 camt knor pasti sedap
- santan seringgit
- air
- 7 cili padi kampung
- 1 jari besar kunyit hidup
- cili padi dan kunyit hidup di tumbuk halus.
- masukkan dalam periuk bersama asam keping, serai dan 1 cawan air.
- rebus hingga hampir kering. masukkan 1 cawan air lagi dan santan.
- masukkan garam dan perasa knor. gunakan senduk dan kacau perlahan-lahan.
- pecahkan telur dan masak atas api perlahan hingga telur keras.
8 comments:
salam cek
sedapnya akak tengok gulai telur itik tu..mmmm....sudah agak lama tak buat..tumpang terliur kat sini je lah ya..
salam kak
kompem akak nyer gulai lagi sedap nih.
telur itik? ehehehehhehehe x pernah pulak mkn..kne try ni..hurrmmm,,
teringin seh!
Peberet ni. Kalu telur kuning tu still cair...peh, lagi best!
akuatik,
kat UK bleh buat gak kan?
rose,
aku ingatkan kuning tu kena kasi keras. takut hanyir. nanti try lain ler. kasi cair lak :)
bagi telur goyang la cek chun..bru nyummy~
noted.. memang tak pernah try pun benda ni. gitu ghupernyer. thanks
Post a Comment