bergedil untuk dingap bersama soto masa open house itu hari. sebab tuan rumah jenis suka mudah saja, dalamnya tiada ayam atau daging. semata-mata kentang, bawang goreng dan daun sup.
beli kentang sekilo, kupas dan rebus hingga empuk. kemudian aku lenyek sampai halus mulus dan campurkan dengan setengah cawan bawang goreng dan sedikit daun sup yang telah dihiris halus. masukkan serbuk Knor Pasti Sedap, serbuk lada hitam dan gaul rata. serbuk Knor dah masin, so no need any salt. bulat-bulat kan sebesar yang korang suka.
dah siap, aku simpan dulu dalam peti sejuk sebab nak guna besok harinya. menjimatkan masa buat cara gini. takda la nak kena bangun awal nak siapkan semua benda. tau jer la kalau buat soto tu. kena buat kuah sup, begedil, sambal kicap. goreng suhun dan tauhu lagi.
the next day, pecahkan 2 biji telur dan kacau sekejap. celup kentang dan goreng hingga masak.
5 comments:
nyummy nyum!! tapi betul ke cik chun makan dengan lontong??kalo kte mkn dgn soto??
homaiii!! aku silap!!
thanks beb
sdpnyee
sedap. buat makan gitu jer
sya pun buat begedil froze. bila nak makan baru gi goreng.yum..yum..
Post a Comment