28 January 2010

laksa siam

laksa ni dipekenalkan oleh k lah masa kat skul. dah banyak kali kami ambik order kat dia. memang banyak versi la laksa nih. hebat sunggoh. kena lak peberet kita. siang malam makan benda ni pon takde hal la. tak yah mam nasi dah :)

yang best nya kat ulam-ulaman atasan tu ler. ni baru sikit nih. masa mula k lah introdus tuh, ada

ulam

1. petai - hiris nipis2
2. tauge dan cili merah - jerokkan dengan cuka
3. thai basil
4. bawang besar - hiris halus
5. limau nipis
6. bunga kantan - hiris halus
7. cili padi - hiris halus
8. salad - potong halus
9. kacang panjang - potong halus
10. kacang botol - hiris halus gak

kira semua jenis ulam boleh masuk la dalam laksa nih. lagi banyak lagi meriah.

kuah laksa
2kg ikan saden
10 bawag besar
1 ibu jari kunyit hidup
lengkuas - ketuk
3 serai
segengam cili padi - nak pedas, tambah lagi
santan
3camb lada hitam
perasa
6 asam keping

1. blender cili, serai, bawang, kunyit.
2. rebus ikan dan blender.
3. masak bahan blender dengan ikan. masukkan asam keping.
4. biar merenih perlahan2 hingga hilang bau rempah.
5. masukkan perasa, santan, lada hitam.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...