11 January 2010

laksa owhh laksa

faberet aku LAKSA
meh aku nak story sket...

kat penang ni femes ngan laksa asam.. laksa nya licin jek..bleh wat cam maggi slurp tuh.. kuah jek kurang ikan sebb caiq roi (kata org utara) kat pasar malam glugor every wednesday ada,1 lagi kat tepi jalan gertak sanggul, telok kumbar.. nak parking pun susah.. yg ni kena tapau jer..

yg best tuh kat laksa licin tu ler.. pastuh kuah laksa memag harum serbak mewangi.ada byk asam jawa dlm tuh..kena ngan otak udang sket..perhh... julinggg mato tapi aku dok tengok, laksa yg cina wat tuh gak yg nampak sedapnyer.. biasak lah..yg terlarang tuh kan godaan..

kat kedah lak laksa teluk kechai. jln nak p kuala kedah. kuah pun caiq roi, walhal tepi laut je..ikan berlambak.. nak makan kena boh sambal nyioq.. maka kuah akan kembali pekat n power.. hidangan sampingan laksa semestinya sate...

laksa kedah plak kuah pekat sey... . ikan maha banyak... aduh..meleleh aiq liuq aku..nak best kena wat sendiri.. so far bila dok makan kat umah org kan.. memag akan rasa lain2.. padahal resepi cuma guna isi ikan, cabai kering, bawang, asam keping, daun laksa tuh (lupa nama) n bunga kantan.
masakan paling simple dalam duniya after maggi..(pada pendapat aku la)

kat umah aku ader gerai jual laksa best.. yg uniknya bila makan dia boh sate n kuah kacang sekalik.. pelik tapi bener belaker. dalam pinggan laksa tuh siap ada sate n kuahnyer.. tapi bila pikir balik la.. memang mcam tuh pun dalam pewot kita kan.. semua dah bercampo adok skali dah..
gerai tuh depan kilang elektronic APS, batu 4, tandop. a.s..

last place kat kg perlis, balik pulau.. juai laksa kedah gak.. buka 3.30-7pm jer .. sampai masuk JJCM n Warung Kitaler.. self servis.. aku dok p tempat tuh dari umah biasa sampai jadi bangalo la skrang nih.. workers siap ader punch card..tak tahan tul tapi skrang ni sedey sket la. laksa dah mcam haper2 jerk. bawak geng dari kl, masing2 komplen tak sedap mcm dulu.

p/s pic segala mcm laksa akan diapdet kendian. tak penah tepikir pon nak ambik pic. tak dan woo. laksa too tempting :))

2 comments:

nzalila said...

geng.....superb your blog....

cek chun said...

macehhhh:)
baru blaja wat je nih.
tima kaseh kat sifu aku gak. tak jemu ajaq aku :))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...