05 January 2010

puding roti


first time buat masa p ghatering kat tlok batik. everyone loves it. tak sangka cubaan pertama menjadik. senang je nak wat. jumpa resepi ni kat blog mamafami. jus copy n paste jerk from her :)

• 4 keping roti putih
• 2 biji telor
• 1/2 cawan susu pekat manis
• 1 tin susu cair (170 ml)
• 8 gm serbuk agar-agar
• 1/2 cawan gula - boleh kurangkan kalu x suka manis sgt
• 2 sudu besar butter (cairkan)
• 3 1/2 cawan air
Cara Membuat:-
1. Dalam periuk, didihkan air, serbuk agar-agar dan gula hingga larut. Tutup
api.
2. Sementara itu, blend roti, telor, susu pekat manis dan susu cair.
3. Masukkan adunan ke dalam periuk agar-agar tadi. Kacau sebati.
4. Masukkan butter dan kacau sampai agak-agak pekat.
5. Tuangkan ke dalam acuan pilihan. Letakkan pewarna dan lorekkan.
6. Sejukkan dalam fridge.

cobaan pertama tak sempat nak ambik pic :(( cobaan kedua nih alahaiii..ampes plak jadinyer. lembek semacam jerk. chun gune serbuk agar2 brand baru kat market. tak penah tengok pon sebelom nih. normally i use SWALLOW. tapi tadi kat sunshine dah habeh stok. takperla. trial n error. pasni jgn harap le nak gune brand tu dah :-w.

harap cik umaiyah n maya leh try n jadi lah yer..senang je nihh :))

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...