19 January 2010

sambal goreng tempoyak nis :))


dok cet ngan nisa n juon, masing2 nak wat sambal greg.perhhh. ni first time chun dengaq pasai sambal camnih. depa kata sedap mam ngan nasi panas2. kena wat pedas2, boh ikan bilis garing2 plak. lagi masyuk..

cek chun pon try la smlam. kisar bawang merah- chun guna bawang besaq sama cili padi banyak2. bawang pon banyak kasi manis sket. pastu tumis sampai naik minyak, cili pon dah masak baru boh tempoyak. kacau la dalam 5 minit camtuh. kasi naek bau - bak kata sifu chun, cik nisa la :))

last skali letak la ikan blis yg telah digoreng garing tuh. kaco kejap jerk. nanti lembek plak ikan blis tuh. mam ngan nasi panas2.. masyuk woo. mam cam tu jek. tapi rupa mcm tak jadi pon :)) sambey wat ni, chun belek2 blog nis. hahahaha..awatla tempoyak aku tak jadi rupa cam tempoyak sifu pon..hahahaha... tapi apa yang pentinggggg... nasi habis 2 pinggan :)) catat sejarah wo. slalu mam nasi sepinggan jek :P

6 comments:

mrs said...

sambal tempoyak dgn ikan bilis memang beshhh...ari tu faiz beli (bebudak demam so takleh nak masak :), aku ratah sambal tu cenggitu jek...ada petai sikit...best siut...before this pernah makan kat umah maff, sambal tempoyak ikan bilis dgn pucuk ubi.....

NisaUsoff said...

:)) adoi la :)) ok la ni rupa sambal ko weh ;)) pencahayaan kamera kut yg wat nampak lain ;))

nzalila said...

uiks....sambal tempoyak pucuk ubi tu mkn ler....yg ni mmg penah dgr tapi tk penah try pun.....ape2 pun..klu dah tempoyak..mmg masyukkk...

cek chun said...

nis.. bukan camera light, dah memang tak baper memberangsangkan pon..hahahaha. tempoyak ada 1 batch lagi nih. besok bleh wat len. kasi pedas sampai kuar aiq idong plak :))

nurul mansor said...

weh yg ko p buh bilis tuh salah la..bilis tu mo goreng dan tumbuk dlu..br masuk last dalam sambal tu..kakakakaka...n sambal nye kena taruk serai ketuk dlm sebatang 2..br la terangkat..
nzalila.. sambal poyak nih leh gak gaul ngn pucuk ubi tuh.huhu..
owg perak nye resipi nih. :)

cek chun said...

owhh.. resepi ni ada pelbagai juon oii. depend on ur taste la. t aku wat style ko lak :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...