17 January 2010

mee udang kola sepetang

macam bes ja tengok mee nih masa depa tunjuk kat majalah 3 tuh. punya la banyak udang nya. orang pon ramai dok makan. mesti bes nih. balik kampong je mesti juon sebok ajak p sana. dia ingat dekat ker. dah la semata mata nak p mam mee udang tu ja. iskkk.... iskkk.. iskkkk... adikku :P sebenaqnya kakak dia tatau jalan nak p sana pon :))

hari tu berkesempatan singgah sebb balik dari telok batik ngan su. owhh..kat tepen rupanya. hehehe.. sebab dah odw back, chun pon tak kisah la. at least leh gak try camna rasanya. su dah banyak kali g makan. memag peberet dia pon. tapi chun tak bapa minat sangat udang2 nih. mee ayu, mee mak long, mee mak ngah, tok ngah, tok su yang dekat ngan rumah pon tak p. ini kan plak yg jaoh2 nunn.

masa lalu jalan tu, banyak gak la kedai makan yg juai mee udang nih. ade yg cantek, ade yg tunggu nak reban ja. tapi su kata kedai yg masuk tv tu depan lagik. tapi i enjoy d scenery very much. suka sunggoh ngan pokok2 besaq tepi jalan. full of green everywhere :)


kat kedai tu memang ramai orang pon. kawasan bakau. lalat pon banyak!! sampai penoh lalat dok hurung kertas perangkap lalat tuh. dah kiok masing2 :))

adehhh.. tapi dah mai jaoh ni, try p laa. kami order mee spesel kot. yg udang banyak. sepinggan seploh hengget.

rasanya? hmmmm sebb tak baper minat udang, chun rasa biasa je. cam wat mee bandong. kuah ceroi. takda rasa manis udang pon. cik su makan ngan bes nyer. chun lak mam mee ngan udang je. kuah tinggai trus. tak bes pon nak irop kuah tuh. indah kabar dari rupa..

ada orang bagitau, mee ni dulu dia masak sket2. orang order, baru dia masak lam kuali tuh. sekarang sebb dah ramai p serbu, dia masak kuah banyak2, pastu bila ade order baru dia masukkan mee. hmmm patot ler. rasanya pasni dia masak sket2 la balik tuh. takde sapa dah nak p mam pastu..hahaha..

sian tengok orang beniaga macam nih. semua nak mudah ja. kualiti takmo jaga langsong. memang la orang ramai p kedai, tapi lepas tuh, bila orang dah makan, tak ke orang p citer kat kawan2 atau cite kat blog :P nanti orang pon dah takot nak singgah dah.

juon, tak sia2 la aku tak bawak hg mai sini :)) kalo tak, mo mulut mengomel sepanjang jalan. tak pasai2 ade orang kena tinggai tepi jalan nanti :))

4 comments:

mrs said...
This comment has been removed by the author.
mrs said...

kak chun, hang pi kedai mee udang mak teh (kalu tak silap) tu ek?...takdelah sampai ujung paya bakau tu kan....kalu betul kedai tu....dulu masa aku mula2 pi tahun 2006, memang aku tunggu lama, ada dekat sejam baru sampai order sebab deme baru masa (agaknye udang pun baru tangkap dari laut kuikuikui)rege rm6, rm 8, rm10.....aku yg tak prnah makan mee udang ni rasa cama biasa je lah....faiz pun cakap cam tu sebb tak tau nak compare....pastu bila kami pi tahun lepas, order cepat je sampai...rege pun dah naik rm8, rm 10, rm 12...kuah memang ceroi n rasanya cam mee bandung je.....

cek chun said...

aah.betoi la tuh. cam hampeh jek kan. aku rasa tertipu jek :)) mujuq aku tak gila mam udang.hehehe

nurul mansor said...

nasib xp sbb xsedap huhu law aku p mati la hampa dok dengaq aku betiaq..huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...