21 September 2010

sotong goreng dengan cendawan

lama betoi tak apdet. lepas raya ni byk keja datang bertimpa-timpa. minggu ni boleh dikatakan minggu sotong jer. cekna beli sangat murah. sekilo rm13. besar-besar dan panjang sotongnya. sangatlah segar megar dari laot. sotong kat atas ni kecik molek kiut miut jer. ni dimasak di kampung selepas raya dulu. ni baru berkesempatan nak hapdet.

bahan-bahan
  • 500gm sotong - dibersihkan
  • 15 keping cendawan shitakee - rendam 2-3jam
  • daun bawang - dipotong sepanjang 2cm
  • sos tiram
  • sos L&P
  • black pepper
  • garam
  • gula
  • 2 bawang putih - hiris
  • 2inci halia muda - hiris nipis
  • 1 camb tepung jagung - dibancuh ngan sedikit air
  1. tumis bawang putih dan halia hingga kekuningan. masukkan cendawan. goreng sebentar.
  2. masukkan air hingga menutupi cendawan dan didihkan dengan api perlahan selama 1 jam - hingga cendawan lembut.
  3. masukkan sotong dan semua perasa. goreng sebentar.
  4. masukkan daun bawang dan air tepung jagung untuk memekatkan kuah.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...