kebetulan ada kupang dalam esbok, jadi chun terus proceed dengan kupang ni jer. memang tak biasa buat. try tengok nak jadi macam mana. paling teruk pun kena buang dalam cik tong :-p alhamdulillah semua boleh terima. cuma agak pedas sebab memang tak reti nak agak. ikut sedap tangan saja pilih cili padi tu.
bahan-bahan
- 300gm isi kupang - beli siap di kopek di tesco
- 1 serai - di titik
- 7 biji belimbing buluh - potong dua
- 1 keping asam
- santan pekat seringgit
- 2 cawan air
- 7 tangkai cili padi
- 5 biji bawang merah
- 1 jari kunyit hidup
- masukkan bahan yang ditumbuk lumat ke dalam periuk bersama air, serai dan asam keping. rebus atas api perlahan hingga air hampir kering.
- masukkan kupang dan belimbing buluh. kacau sekali sekala. rebus lagi 5 minit.
- masukkan santan dan sedikit air. rendidih selama 5 minit atas api perlahan. kacau perlahan-lahan untuk elakkan pecah minyak.
5 comments:
salam..weh antar sepinggan..tak masak apa lagi nih....
uishhh sedap ni..lagi pedas lagi sedap...memang meletop...:)
memang pedas sampai meletop telinga nih..hehehe
salm chun... sedapnya gulai kupang!! menitik air liurku...
wana, nampak je cam sedap..hehe
Post a Comment