20 March 2011

sambal bilis yang tak berapa nak hitam

adik cek chun yang seorang ni suka sangat buat rendang bilis nih. dia belajar dari kawan yang berasal dari pahang. katanya sambal hitam ni ada letak belimbing masam yang dijerukkan dan berwarna hitam. hence the name. sepatutnya semua bahan cuma di tumbuk dalam lesung batu. tapi sebab terlebih rajin, kita guna blender sudah.

pada perbincangan ilmiah di facebook tadi, nuon beri resepi seperti ni - ikan bilis segengam, cabai segengam, asam jawa segengam-amik airnya, bawang besar 2 bijik, serai 2 batang, (blender sume) minyak banyak, tumis sume sampai kering dan warna tuka hitam2 coklat.garam sket je n aji. 


resepi ni pun dah dia derhakakan sebab tiada asam belimbing tu. ganti dengan air asam jawa. bila sampai dekat chun pula, derhaka la jugak. bab derhaka tak ingat, kalah cik mat gebu. biasa la noo..cik mat kan my mentor. 


bahan-bahan
  • segenggam bilis
  • 3 biji bawang besar
  • segenggam cili padi - stok kurang, ada la dalam 6 biji jer,  jadi chun tambah cili merah sampai jadi segenggam
  • 2 serai
  • 1 camb kecil pes asam jawa adabi
  • 1 inci kunyit hidup - ni chun tambah
  1. blender semua bahan.
  2. panaskan minyak dan tumis dengan api perlahan sampai kering. 
cc: boleh juga buat rendang ni basah. simpan dalam tapawe, letak dalam peti sejuk. 

4 comments:

MEKAR said...

Salam maifood,

Saya singgah nak tgk cara org myediakan sambal ikan bilis. I like it !

cek chun said...

salam mekar.
thanks dropping by.
i pun dah start to like it

suri solehah said...

salam..wah kegemaran saya ni..cukup membuka selera..harus saya mencubanya,,,

cek chun said...

buat ler da. kasi basah-basah sket.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...