benda alah ni lah yang dady sya juai kat pasar malam. sebb anak dia dah lama teringin nak makan dek kerna ari2 akan lalu depan gerai juai duyan, maka one fine day, anak dia pon mengkukuslah pulut.
mula2 tu rendamlah pulut yer dulu puan puan. basuh coci2 dlu then rendam. balik dari skul. barulah kukus di dalam periuk nasi. bila dok sembang2 ngan kengkawan, chun dapat beberapa petua untuk memasak pulut.
1. rendam pulut ngan ais panas selama 10 minit. lepas tu boleh dikukus seperti biasa.
2. basuh pulut, trus masuk dalam rice cooker, masak macam nasi biasa, air pon letak macam masak nasi biasa. tekan on, jangan lupa pasang suis plak. tunggu je pulut tu masak macam nasi biasa jugak. (ini tuan tanah dah try masa wat pot luck kat skul, hasil memang sangat memberangsangkan tekak masing2)
ok, kembali semula ke pulut duyan saya. santan dimasak dengan sedikit garam. lepas dah masak smua, boleh la di assemble macam dalam gambar itu. montok sunggoh duyan itu ya ;)) sebiji rm12.
sampai je depan gerai -'kak, nak sebijik, bagi penuh tapawe ini ja''..
wahhhhh... sangat senang membeli belah macam ini.. like :D
acara makan berlangsung sampai 3 ari. orang makan bola minum bola, kita makan duyan, minum duyan, berlehak duyan. kira2 semua duyan la sampai melugai duyan..hehehehe
No comments:
Post a Comment