|
benda yang paling terasa nak makan!! sebab dok tengok nigella dan jamie asyik masak benda alah nih. ni namanya couscous (kuskus). kalau ikut resepi aslinya, memang kau kena kukus pun. berulang kali macam kita buat nasi dagang tu. kendian angkat dan gaul-gaulkan between your hands. kendian kukus lagi. lama tau nak masak ni. asalnya makanan dari afrika utara sana nuh. dibuat dari semolina. nak tau banyak lagi asal usul nya, klik kat wiki nih. |
puan nigella yang mantap tu takde rajinnya nak berkukus lama-lama nih. masakan dia kan semuanya ekspress. jadi, guna jer instant couscous macam dalam gambar nih. beli kat tesco. harga dalam rm4. boleh makan dua orang. dalam dah siap berperisa cendawan. balik letak boiling water and a knob of butter je. adalah sukatannya. terlupa dah. pastu biar dalam 5 minit. guna garpu untuk kacau. dah siap. oh.. sebelum tu ada letak sikit grated oren zest, konon-konon nak niru nigella ler. wakah.
|
rupa couscous yang belum masak, tu yang gelap tu cebisan cendawan |
chun goreng udang tu dengan olive oil, tumis bawang putih, masukkan udang, kendian letak paprika, sos Seasoning Maggi dan sikit jer garam. dah masak angkat dan letak atas couscous. rasa? macam makan nasi je la. u feel the bite sebab dia kan sebutir-butir macam tu. bau cendawan tu macam tak menarik. mujur dah dicover dengan lemon zest. pasni nak torai yang plain couscous lak.
No comments:
Post a Comment