06 August 2010

sup ayam sempoi

so, orang saket patot makan apa? semua benda tak lalu dan rasa pahit mulut saja. kena makan sebab nak makan ubat. rabu lepas rasa rajin terlebih maka bangunlah dan masak sup ayam. hari sabtu sampai kamis, cuma boleh makan roti bakar saja untuk lunch and dinner.

bila nak masak sup, merata chun cari kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih. tak jumpa. rasanya dah ter buang nih. selalu memang ada stok. pakai hentam saja la labu. janji jadi sup ayam. benda rebus-rebus ni senang sikit.

bahan-bahan yg ada dalam rumah:

3 ketul paha ayam. potong halus halus
3 ulas bawang putih - jangan potong
2 ulas bawang besar - potong baji
1 daun bay

semua bahan ni di rebus sekali. buang lemak-lemak yang terapung semasa sup mendidih. masukkan bahan perasa. sebab malas nak masak moi atau nasi, chun letak beberapa pasta ni di dalam sup dan masak dalam 1o minit.

2 comments:

mrs said...

wah....nampak menyelerakan.....aku pun suka wat sup simple cam ni, bawang merah, bawang putih, halia - resepi mak aku, takyah guna rempah-rempah sup, healthy apa.

cek chun said...

tu la mrs, normally i use semua rempah2 tuh. kena hari tu apa pon tadak, janji takda bau hanyir ayam kan :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...