20 February 2011

mee udon goreng

chun kenal dengan mee udon ni dah lama. masa dok makan sushi, jadi berkenalan lah dengan mee udon. rasanya yang kenyal tu memang bikin syiok nak gigit. masa tu chun try udon sup. ada letak udang tempura dan supnya cuma gelap sebab letak kicap. sejak dah tau sushi king guna mirin yang ada alkohol, chun pun dah sentap nak ke sana. the best solution? masak sendiri la.

chun punya hobi menjengok lama-lama di pasaraya. lalu di setiap lorong, boleh dok belek botol sos, kicap, pesto, kicap hitam, kicap manis, sos tiram, minyak bijan dan segala macam botol lagi. tengok apa yang baru di pasaran. kalau best, boleh cuba. kalau tak best pun, chun jadikan sebagai pengetahuan am saja. jadi bila dok jengok blog masakan dari sifu-sifu, tahu la sikit apa sos, rempah atau ramuan yang digunakan.

dan hasil belekan ini juga, chun kenal dengan mee udon ini. tempatnya di bahagian sejuk, dekat dengan segala jenis tauhu dan mee. udon ni ada 3 bungkusan kecil dalamnya. boleh masak 3 kali. harga dalam rm4.

untuk sarapan, goreng saja tanpa cili.sebenarnya malas nak blend. pakai sos cili saja. lepas ni kena buat stok cili lah jawabnya.

bahan-bahan
  • 1 bungkus kecil mee udon
  • 2 camb sos cili
  • 2 camb kicap
  • 1 camb sos seasoning maggi
  • 2 bawang putih - ketuk dan hiris 
  • sedikit sawi
  • 2 sosej - potong menyerong 
  • secubit secukup rasa granule 
  • sedikit lada hitam
  1. tumis bawang putih sebentar, masukkan sosej dan goreng hingga separuh masak.
  2. masukkan sos cili, kacau sebentar dan masukkan udon. 
  3. letak semua bahan perasa, garam dan kalau kering, masukkan sedikit air.
  4. akhir sekali masukkan sawi dan goreng sebentar.

2 comments:

NisaUsoff said...

aku baru blen stok cili smlm kakakaka.. mau kah? da siap berbawang merah, bwg putih n belacan lagi :)):))

cek chun said...

aku jugak tak buat-buat lagi weh :))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...