22 January 2011

chilled tiramisu : which i will miss so much after this

chun terjengah dengan resepi ni bila blogwalking. dah lama dah. sampai tak ingat siapa tuan punya resepi. chun kopipes dan simpan dalam file dessert''. selalu buka dan baca dan dok imagine camna la rasanya bila dah siap.
chun berpeluang membeli jejari span Bonomi di kedai kek di alor star. harganya RM11.50. simpan dah lama dalam stok. asyik dok keluar masukkan cream cheese saja dari esbok. bila ceeese dah lembut, tukang masak pula takda mood. banyak sunggoh dugaan nak buat tiramisu nih.
 bahan-bahan
  • sebungkus jejari span - dalam bungkusan ada 4 peket kecil, chun cuma guna 2.
  • 250gm phile cheese
  • 5 camb. gula halus 
  • 3/4 cawan whipping cream - chef tu guna 1 kotak 200ml Paul thickened cream, so i pun ikut 
  • 3 telur merah sahaja
  • 1 cawan air kopi - boleh juga guna nescafe, chun guna hazelnut coffee 3 in 1 
  1. bancuh kopi secawan dengan air panas, biarkan sejuk. masukkan dalam mangkuk.
  2. masukkan 1 camb gula kedalam telur. letak bekas di atas periuk yang berisi air panas, seperti mencairkan coklat. guna whisk untuk menyenangkan kerja. pukul telur hingga pekat dan gula hancur, dalam 3 minit. angkat dan ketepikan.
  3. pukul cheese dengan 3 camb gula hingga kembang. 
  4. whisk whipping cream dengan 1 camb gula hingga kembang. campurkan cheese dan telur dalam adunan whip cream. kacau perlahan-lahan. 
  5. ambil jejari span dan celupkan dalam air kopi. celup sekejap saja, nanti kembang kalau dibiarkan lama. 
  6. susun dalam bekas hingga memenuhi ruang. tuang adunan cheese. susun semula jejari span dan lapis cheese sekali lagi. 
  7. lebihan whip cream di dalam kotak di pukul hingga kembang. tuang atas adunan cheese, taburkan serbuk koko. 
  8. simpan dalam esbok semalaman.
sebelum diletakkan whipping cream dan serbuk koko
 sebenarnya thickened cream ni macam tak menjadi. tak kembang pun. kalau tak, mesti gomok lagi adunan cream cheese ini. rasanya lebih elok beli whip cream yang betul-betul tulisan kat kotak tu tertulis whipping cream. tapi masih sedap. don't worry. cuma yang patut dirisaukan, kalori yang beribu-ribu million yang kita kutip lepas makan menda alah ni.

selalunya benda yang sedap ni, memang la banyak kolestrol. jenuh kalau makan selalu. dengan badan yang dah sedia sedap ni, amat wajarlah tiramisu ini dibuat sekali ini saja. jadi memanglah sangat i will miss you so much after this.

p/s: kalau tau siapa tuan punya resepi ni, harap bagitau cek chun  ya. thanks :)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...