20 January 2011

nasi goreng cendawan

nasi goreng tanpa kicap memang macam lagu tanpa irama. sangat tidak lengkap. dulu-dulu diajar oleh mak milah masak nasi goreng mesti ada sambal belacan yang digoreng garing dan penamat sekali letak kicap sampai hitam.

bila dah besar sikit, belajar pula nasi goreng yang cuma perlu kuningkan hirisan bawang putih, garingkan cabai melaka (cili padi) yang telah ditumbuk, masukkan ikan bilis yang siap digoreng rangup dan goreng nasi bersama hingga masak. makan bertambah walaupun air hidung menunggu masa nak keluar dek kepedasan.

bila dah dewasa, baru tahu yang rupanya nasi goreng hanyalah masakan yang dibuat untuk mengelakkan pembaziran, masakan yang paling senang dan mengenyangkan ramai orang, masakan yang hampir setiap orang boleh masak.

kombinasi nasi dengan sayur, nasi dengan telur, nasi dengan bilis, nasi dengan kicap atau nasi dengan ayam/daging memanglah menikam sukma, membuai rasa. tambah-tambah lagi bila dah tiada apa yang boleh untuk dimasak, buka esbok, yang ada cuma telur atau bilis atau ayam atau sayuran saja.

jom tengok nasi goreng cendawan yang tak semengah ini, itu saja yang ada dalam esbok :p

bahan-bahan
  • 1 cawan nasi semalam
  • 3 helai cendawan tiram - chun beli jenis yang keras dan gemok, kena hiris nipis-nipis
  • sedikit snow peas - potong dua
  • 3 cili merah - tumbuk bersama sedikit belacan
  • 1 bawang merah - hiris nipis 
  • sos perasa maggi
  • garam
  • lada hitam
  1. tumis bawang merah hingga layu dan masukkan cili merah, goreng hingga garing. 
  2. masukkan cendawan tiram dan snow peas, goreng 5 minit. 
  3. masukkan semua perasa, masukkan nasi dan goreng dengan api yang paling besar hingga masak. 

2 comments:

suri solehah said...

Tiba-tiba teringin nak makan nasi goreng di tengah hari ni..tgk bahan ada semua ada kec snow peas je..layan

cek chun said...

layan jer suri. gerenti menjilat siku tuh :p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...