chun berpeluang membeli jejari span Bonomi di kedai kek di alor star. harganya RM11.50. simpan dah lama dalam stok. asyik dok keluar masukkan cream cheese saja dari esbok. bila ceeese dah lembut, tukang masak pula takda mood. banyak sunggoh dugaan nak buat tiramisu nih.
bahan-bahan
- sebungkus jejari span - dalam bungkusan ada 4 peket kecil, chun cuma guna 2.
- 250gm phile cheese
- 5 camb. gula halus
- 3/4 cawan whipping cream - chef tu guna 1 kotak 200ml Paul thickened cream, so i pun ikut
- 3 telur merah sahaja
- 1 cawan air kopi - boleh juga guna nescafe, chun guna hazelnut coffee 3 in 1
- bancuh kopi secawan dengan air panas, biarkan sejuk. masukkan dalam mangkuk.
- masukkan 1 camb gula kedalam telur. letak bekas di atas periuk yang berisi air panas, seperti mencairkan coklat. guna whisk untuk menyenangkan kerja. pukul telur hingga pekat dan gula hancur, dalam 3 minit. angkat dan ketepikan.
- pukul cheese dengan 3 camb gula hingga kembang.
- whisk whipping cream dengan 1 camb gula hingga kembang. campurkan cheese dan telur dalam adunan whip cream. kacau perlahan-lahan.
- ambil jejari span dan celupkan dalam air kopi. celup sekejap saja, nanti kembang kalau dibiarkan lama.
- susun dalam bekas hingga memenuhi ruang. tuang adunan cheese. susun semula jejari span dan lapis cheese sekali lagi.
- lebihan whip cream di dalam kotak di pukul hingga kembang. tuang atas adunan cheese, taburkan serbuk koko.
- simpan dalam esbok semalaman.
sebelum diletakkan whipping cream dan serbuk koko |
p/s: kalau tau siapa tuan punya resepi ni, harap bagitau cek chun ya. thanks :)
No comments:
Post a Comment