18 January 2011

mee bandung senang

 bila dah lapar, macam-macam la nak makan. belek-belek esbok, apa pun tarak. sampai udang kecik pun takda bayang langsung dalam kotak beku tu. sayur je banyak. chun memang suka sayur, paling suka beli di pasaraya Sunshine ni. kalau bab ikan atau ayam, memang tak beli kat sini la. tak lalu. lagi satu ada was-was sikit. ayam selalunya beli di tesco atau giant.

mee pun ada sebungkus. sebenarnya pau yang mak milah punya kat kampung. seronok betul kalau balik kampung boleh pau apa saja. selalunya pau serai, lengkuas dan kunyit hidup. kononnya nak masak masak lemak la, tomyam la. tapi jarang la menjadi pun. dok beli kat kedai juga :p

sebenarnya teringin sunggoh nak makan maggi. dah tengok sayur macam-macam ada, apa salahnya tukar jer ke mee. jadilah mee bandung yang sangat lah senang ni. pakai campak-campak apa yang ada saja. kira mee vegetarian la nih. tapi vegetarian yang level bawah sikit. sebab dia makan telur jugak :p
bahan-bahan
  • segenggam mee - dibasuh dan toskan
  • 1camb cili boh
  • 1 bawang besar - hiris nipis
  • 1 camb sos tiram
  • beberapa titik cuka
  • 1 camb sos perasa maggi
  • sedikit garam
  • lada hitam 
  • 1 biji telur
  • 1 cawan air - bergantung kepada banyak kuah yang disukai
  • sayur - chun guna snow peas, cendawan shitake dan tiram, tomato dan sedikit daun bawang 
  1. tumis bawang hingga kekuningan.
  2. masukkan cili boh dan kacau hingga pecah minyak dan garing. 
  3. masukkan sos tiram, cuka, sos perasa, garam dan lada hitam yang ditumbuk. kacau sebentar dan masukkan air. 
  4. biarkan mendidih, masukkan mee dan sayuran. masak selama 5 minit dan pecahkan telur. kacau perlahan-lahan. angkat dan hidangkan. 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...