leek ni sedara daun bawang. sebab chun suka semua jenis bawang, maka leek pon masuk dalam senarai sayor peberet jugak. nak masak ni pon senang jer, goreng sahaja dengan api yang kuat. konon-konon macam chef kat China la. ada wok hitam bagai, dengan api yang menjulang tinggi. chun ada letak serai yang dihiris nipis, tapi tak sedapla. menggangu rasa. better omit it.
bahan-bahan
- 500gm sotong
- 2 bawang besar. potong bulat
- 1 batang leek
- sedikit kunyit
- perasa - L&P, salt, pepper, sos tiram
- panaskan sedikit minyak, goreng sotong dengan api kuat.
- masukkan bawang dan leek, masak hingga hampir layu.
- masukkan semua bahan perasa dan goreng hingga masak.
5 comments:
sotong leek ni lagi sedap di makan dengan pingan corel..eh dalam corel..huhuhu..
ni letak dalam pinggan plastik je. sebab tu tak ambik pic pingan n mangkuk macam kat blog org tu :P hahaha
cek chun sapa org tu tu,,,,melampau depa ckp kat cekchun noh...heheh..I melawak je pasai pinggan tu mai...psstt tp u jgn ckp org actually pinggan n mangkuk I tu made in cina je huhu...bukan arcopal tapi opal huhu.
suri.. i ok jer. tak terasa pon.hehe. pinggan cantek tu bonus. janji rajin masak kann..
actually mai...i takdak kamera cantik nak shoot bagi gambo elok...tu yg nampak semua benda tu huhu..
Post a Comment