29 September 2010

puyuh goreng berempah

lama tak makan burung puyuh ni. baru-baru ni, abah bli di pasar malam. 6 ekor rm10. mahal ke murah harga camni? tapi kalau puyuh yang dah siap masak, mau dekat rm4 seekor kan. bila dah buat sekor-sekor macam ni, nampak buruk la pulak..hehehe tapi bila dimakan tetap power.

bahan-bahan
  • 6 ekor puyuh
  • 2 bawang besar
  • 3 bawang putih
  • 2cm halia
  • 2 batang serai
  • 2camb rempah kari daging
  • tepung goreng ayam - tak kisah apa brand pon
  1. semua bahan diblender halus dan diperap bersama puyuh. lagi lama lagi bagus. simpan jer dalam peti sejuk.
  2. sebelum menggoreng, taburkan tepung goreng ayam. kacau rata.
* chun tak guna garam sebab tepung goreng sudah masin. brand yang digunakan ialah Bistari.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...