29 December 2010

ayam paprik mudah

baru setahun ni rasanya cek chun kenal daun salam thai (thai basil leaf). punya aroma yang sunggoh mengasyikkan. selalu nampak dijual di pasar malam, seringgit secekak. diikatnya dengan getah. nak makan macam ulam, tak gamak rasanya. bau wanginya tu kuat sangat. kalau masukkan dalam masakan barulah tekak boleh terima. paling best masukkan daun ni dalam laksa siam. huh. masyuk la. makan bertambah punya.

sebenarnya takde idea nak masak apa. ini kes hentam saja la labu. janji nampak ala-ala paprik. selalu paprik ada serai dan daun limau purut, my version tarak ini benda. nama pun mudah kan :p

bahan-bahan
  • 2 bahagian ribs - suka bahagian ayam ni sebab ada isi dan tulang.
  • 1 tomato - belah baji
  • 1/2 karot - hiris nipis-nipis 
  • 3 camb sos cili pencecah keropok lekor - yap, nak mudah kan? :p, kalau takde, guna la cili kering yang di blender
  • 1 camb sos tiram
  • 1 camb sos seasoning maggi
  • garam
  • lada hitam
  • beberapa helai daun salam
  • 2 bawang putih - dadu
  • 2 camb minyak masak
  1.  panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kuning. 
  2. masukkan sos pencecah, kacau hingga garing dan masukkan ayam. goreng hingga hampir masak. masukkan sedikit air. 
  3. letak semua bahan perasa. masak selama 5 minit dan masukkan daun salam. kacau sebentar.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...