30 December 2010

creamy seafood pasta

guna cendawan tiram dan seafood
 pasta yang paling cek chun suka. sebab cepat nak disediakan dan mudah. kalau beli tickened cream yang kotak kecil tu, boleh guna untuk dua kali masak. paling cikai pon, guna jer seafood yang mana ada. boleh guna sotong, udang atau kepah. nak guna ayam pon boleh.

kalau ada sayur lak, selalunya yang popular ialah cendawan butang. masa chun makan di dave's deli, depa guna osyter mushroom. mungkin sebab letak sedikit, tak rasa muak la spageti tu. capsicum pun selalu diletak juga. semua benda digoreng saja, kemudian diletak cream pada step terakhir. sebab tu lah mudah dan senang.

seafood sahaja bersama salad timun as a side dish
chun cuma kopipes resepi yang dah sedia ada diblog ni. dan tukar bahan-bahan sesedap rasa.

bahan-bahan

  • 300gm fetucine/spagetti
  • 1/2 capsicum - buang bahagian putih di dalam, hiris nipis memanjang (tak ada)
  • oregano - chun guna yang segar, tapi tak mengancam bau nya. lebih prefer yang kering punya.
  • 10 ekor udang - buang kulit dan bersihkan
  • 5 ekor sotong - potong kecil
  • sedikit cendawan tiram
  • 1 kotak kecil cream (guna half saja)
  • garam, fresh black pepper
  • 100gm sosej - potong menyerong (tiada)
  • 4 ulas bawang putih - cincang halus 
  1. masukkan 2camb garam dalam air mendidih. fetucine/spageti direbus ikut arahan di bungkusan. 
  2. tumis bawang putih hingga layu. masukkan udang dan sosej. goreng sebentar. 
  3. masukkan capsicum atau sayuran lain.
  4. masukkan sedikit air rebusan pasta, cream, perasa dan akhir sekali pasta.  kacau sebentar.

2 comments:

suri solehah said...

salam..sedapnya nampak..petang ni ada buat spageti gak tapi tak dak tajuk sebab main hentam je hehe

cek chun said...

rajin yer mu suri :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...