26 December 2010

apam padelpop

bila jengok-jengok di rumah ummi dan beberapa lagi rumah masakan, chun terperasan yang masing-masing mencuba apam pelangi ni. bila baca resepinya, amat lah mudah untuk dicuba. rupanya resepi dari rumah kak ilah jy.

memang best la apam ni. wangi jer bau santan tu.  bila bagi kat bebudak dua orang tu, kejap je depa habiskan. katanya sedap. selalu mak depa masak jer sedap. kali ni, auntie chun kembang kejap kena puji. depa kata rupa pon macam ais krim padelpop. lol. baru chun perasan. kaler macam aiskrim tu. berwarna-warni.

ni resepi chun kopipes dari rumah kak ilah jy. thanks ya :)

bahan-bahan
  • 4 biji telur
  • 2 sudu teh ovellet
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 300 gm tepung gandum
  • 300 gm gula halus
  • 250 ml santan kara
  • 1 sudu teh baking powder
  • pewarna - chun guna warna ungu, biru dan hijau

caranya:

1.pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu
2.masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati
3.masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacu rata
4.bahagi kepada 3 warna yg kita suka tuangkan selapis selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak..

*chun sapu minyak pada loyang kek dan tutup permukaan loyang dengan aluminium foil.

3 comments:

suri solehah said...

ahaks...dah buat tu bawa2 bagi kat sini sama hehe..

cek chun said...

sila sediakan jet ski untuk i p lgkawi

sofea said...

nampak menyelerakan....nyammmm...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...