masakan paling chun suka. hari tu masa ronda kat blog ummi, nampak ayam sos hitam berampai nya. mengancam sungggoh rupa masakan
ummi. tapi ayam kicap chun ni memang sempoi dan simple habis. nak buat pon senang. rasanya semua orang pon tau buat kan? sayur-sayur tambahan tu cuma bergantung pada apa yang ada dalam peti sejuk saja.
bahan-bahan
- 5 ketul ayam - suka potong kecil-kecil dan goreng garing
- 1 inci halia - julienne
- sedikit air asam jawa - chun guna adabi paste
- 1 batang leek - potong serong, panjang-panjang
- 1 tomato - potong baji
- sedikit daun sup - potong 1 inci panjang
- 2 bawang besar - potong bulat, tebal
- kicap secukupnya
- garam, lada hitam, serbuk ikan bilis
- goreng halia dan bawang besar, masukkan kicap dan sedikit air. kacau rata dan masukkan pes asam jawa.
- masukkan semua perasa dan kemudian ayam.
- masukkan semua sayuran yang digunakan.
* leek kaya dengan anti oksidan yang dapat mengurangkan level kolestrol dan darah tinggi sekaligus mengurangkan risiko sakit jantung. boleh di simpan di dalam peti sejuk hampir sebulan - sumber: Woman Weekly
No comments:
Post a Comment