- baca arahan di paket. ada 5, 7 dan 8 minit bergantung kepada jenama.
- guna air yang banyak dan periuk yang besar saiznya dari pasta.
- letak garam dalam 2-3 camca besar. ini petua dari jamie oliver. jadi apa-apa sos spageti yang bakal di buat nanti, tidak perlu garam yang banyak.
- letakkan 1-2 camb. minyak zaitun dalam air rebusan yang mendidih untuk mengelakkan spageti melekat.
- tidak perlu untuk basuh pasta di bawah air paip, cukup dengan toskan air di dalam penapis.
- simpan sedikit air rebusan untuk digunakan semasa mengoreng pasta.
- kalau boleh, beli spageti yang berjenama. dulu chun pernah beli yang murah dan bekasnya di dalam kotak saja. bila dibuka, semuanya dah patah-patah.
10 October 2010
cara merebus pasta
pasta ada bermacam jenis dan bentuk. nama pun berbeza. antaranya spageti, fetuchini, makaroni, lasagna, bow pasta. cara nak merebus dan memasak pon bermacam-macam jenis. selalunya pasta direbus dahulu sebelum di masak dengan sos.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
salam mai
simple tapi bagus info ni
wasalam ana. harap2 info ni dapat bantu kawan2 :)
Post a Comment