24 October 2010

gulai kepala ikan

jangan tanya chun nama ikan. yang chun tau cuma cencaru, gelama, kembong, selayang. kalau ikan besar-besar tu pakai terkulat-kulat la nak habaq nama. tapi bila tengok ikan tu kat pasar, chun boleh pulak tau ikan mana yang sedap buat gulai. sebab dok perati muka ikan tu kot sebelum makan gulai yang mak atau mak lang buat.

gulai kepala ikan ni chun buat bila jumpa ikan segar kat apek ikan. selalu chun dan cekna beli kat dia. memang murah dari kedai lain. cekna kata dia ada bot sendiri. apek tu setia tunggu hari-hari kat permatang damar laut, dekat dengan restoran kasim mustafa tu. kalau beli banyak sikit, boleh mintak kurang woo.

bahan-bahan
  • 1 kepala ikan yang dipotong 2
  • 1 paket rempah kari ikan - chun guna babas
  • 2 bawang besar
  • 3 bawang putih
  • sedikit daun kari
  • 1camt pes asam jawa adabi
  • 1 camt halba campur - tak letak, cari tak jumpa :p
  • 1/2 peket santan kotak, campur dengan 1/2 cawan air.

  1. bawang putih dan besar di blender. ambil 1 camb bawang dan tumis dengan halba campur dan daun kari. 
  2. bila kekuningan, masukkan rempah kari dan lebihan bawang. masukkan 1/2 cawan air dan pes asam jawa. masak dengan api perlahan hingga naik minyak. kacau selalu. 
  3. masukkan santan, garam dan gula. bila mendidih masukkan kepala ikan.
  4. masak selama 10 minit. bila hampir masak boleh masukkan 3 biji cili padi, bendi atau tomato.

4 comments:

yantisa said...

Mengancam nampak ..sure menjilat pinggan

yantisa said...
This comment has been removed by the author.
yantisa said...
This comment has been removed by the author.
cek chun said...

kak t. ada jilat jari saja.. hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...