gulai kepala ikan ni chun buat bila jumpa ikan segar kat apek ikan. selalu chun dan cekna beli kat dia. memang murah dari kedai lain. cekna kata dia ada bot sendiri. apek tu setia tunggu hari-hari kat permatang damar laut, dekat dengan restoran kasim mustafa tu. kalau beli banyak sikit, boleh mintak kurang woo.
bahan-bahan
- 1 kepala ikan yang dipotong 2
- 1 paket rempah kari ikan - chun guna babas
- 2 bawang besar
- 3 bawang putih
- sedikit daun kari
- 1camt pes asam jawa adabi
- 1 camt halba campur - tak letak, cari tak jumpa :p
- 1/2 peket santan kotak, campur dengan 1/2 cawan air.
- bawang putih dan besar di blender. ambil 1 camb bawang dan tumis dengan halba campur dan daun kari.
- bila kekuningan, masukkan rempah kari dan lebihan bawang. masukkan 1/2 cawan air dan pes asam jawa. masak dengan api perlahan hingga naik minyak. kacau selalu.
- masukkan santan, garam dan gula. bila mendidih masukkan kepala ikan.
- masak selama 10 minit. bila hampir masak boleh masukkan 3 biji cili padi, bendi atau tomato.
4 comments:
Mengancam nampak ..sure menjilat pinggan
kak t. ada jilat jari saja.. hehe
Post a Comment